Zondagmiddagconcerten

Agenda

Zondagmiddagconcert: Jonge Portugese pianist speelt op 26 mei in onze kerk

Op 26 mei vindt het volgende Zondagmiddagconcert plaats. Dan treedt in onze kerk de jonge Portugese pianist Luís Vaz op. Hij studeert momenteel piano aan het Conservatorium van Amsterdam. Luis Vaz speelt op onze vleugel werken van Schumann, Liszt en Bartók.

Het Zondagmiddagconcert op 26 mei begint om 14.30 uur; de kerk is om 14.00 uur open. De entree bedraagt 10 euro inclusief drankje na afloop van het concert. Voor kinderen t/m 12 jaar betaalt u geen toegang.

Luis Vaz vertelt enthousiast over zijn passie voor de piano: ‘Mijn muzikale reis met de piano begon op de prille leeftijd van zeven jaar in mijn geboortestad in Portugal. Ik had toen al een grote passie voor muziek, waardoor ik deelnam aan masterclasses in mijn plaatselijke muziekschool, maar ook aan korte recitals en schoolconcerten.’

Hij werd bekroond op zowel nationale als internationale podia, met prijzen van prestigieuze wedstrijden. Zijn prijs voor de beste Portugese deelnemer aan de Santa Cecilia International Piano Competition in 2017, stelde hem in staat om op 14-jarige leeftijd zijn eerste volledige solorecital te geven.

‘Tijdens mijn muzikale reis heb ik actief gezocht naar mogelijkheden om mijn technische en muzikale vaardigheden te verbeteren. Ik nam deel aan zomercursussen en masterclasses onder begeleiding van bekende musici. In 2021 ben ik begonnen aan mijn bachelorstudie aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ik momenteel les krijg van Hanna Shybaeva. Ik repeteer op een prachtige Steinway vleugel uit 1929, in bruikleen gegeven door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.’

Luis Vaz zegt uit te kijken naar het Zondagmiddagconcert in Halfweg. Hij speelt dan van Schumann Fantasiestücke op. 12, van F. Liszt- Ballade nr 2, S. 171 en van Bartók- Sonata Sz. 80. Komt ook u naar hem luisteren? Graag tot ziens in onze kerk in Halfweg.’

Namens de Commissie Zondagmiddagconcerten, Ben Broerse.

Zondagmiddagconcert op 14 april met ‘Singing Unlimited’

Het Zondagmiddagconcert van 14 april met Singing Unlimited belooft voor muzikaal spektakel te zorgen. Op veler verzoek treedt dit vrouwenkoor nogmaals in onze kerk op. Bezoekers van die eerdere twee concerten zullen zich de dynamiek en het raffinement van dit koor herinneren. De ruim 40 koorleden zingen 4-stemmig a capella.

De aanvang van het Zondagmiddagconcert is 14.30 uur; kerk open om 14.00 uur. De entree bedraagt 10 euro. Voor kinderen t/m 12 jaar betaalt u niets.

‘Onze gemeenschappelijke liefde is zingen en optreden’, vertelt een van de koorleden.  ‘Samen plezier beleven in het zingen is heel belangrijk en we werken hard om steeds beter te worden. Singing Unlimited staat voor hoge kwaliteit optredens, zowel vocaal als visueel. We  genieten ervan om onze liefde voor muziek met het publiek te delen. Dat dit lukt ervoeren we al tweemaal eerder toen we in de mooie kerk van Halfweg-Zwanenburg optraden.’ Het koor staat onder leiding van dirigent Anita Zengerink.

Het repertoire bestaat uit ballades, filmmuziek, up tempo nummers en pop.  Een voorproefje van Singing Unlimited? Kijk dan op www.singingunlimited.nl.

Namens de commissie Zondagmiddagcncerten, Ben Broerse

NB: Is vervoer een probleem?

Laat het ons bijtijds weten en we regelen het: tel. 06 10 06 80 36.

Harp- en gitaarduo Claudia y Manito treden op in Halfweg

Halfweg – Claudia en Manito geven op zondagmiddag 19 november in de Protestantse kerk te Halfweg een akoestisch Zondagmiddagconcert. Bij dit optreden gaat de Paraguayaanse harp met haar melancholische geluid de dialoog aan met de flamenco-gitaar. Betoverende melodieën en tot de verbeelding sprekende improvisaties nemen het publiek mee naar een wereld vol passie, weemoed en hartstocht.

Daarnaast speelt Claudia ook gitaar en zingt ze Spaanstalige liederen uit Zuid-Amerika. Liefdesperikelen zijn hierin veelal de bezongen onderwerpen. Het vurige spel van gipsy flamenco-gitarist Manito geeft deze nummers extra kleur. Zijn naam is een directe verwijzing naar de gitaarlegende Manitas de Plata.

Liefde voor de harp

Het concertprogramma heeft de titel ‘Arpamor’, vrij vertaald ‘liefde voor de harp’. Claudia en Manito hebben een  repertoire van muziek en liederen uit het Latijns-Amerikaanse continent. Claudia speelt de instrumentale stukken op de Paraguayaanse harp. Deze harp is een Zuid-Amerikaanse kleine variant op de klassieke harp. Claudia speelt op dit prachtige instrument melancholische samba’s, ritmische tango’s en stukken uit Paraguay en Venezuela.

Gipsygitarist Manito

Bovendien zingt Claudia een aantal Spaanstalige liederen; hierbij begeleidt zij zichzelf op gitaar. Met haar zwoele stemgeluid treft ze het juiste gevoel dat deze muziek in zich draagt. Met gevoelige fraseringen en tot de verbeelding sprekende improvisaties staat gipsygitarist Manito haar muzikaal terzijde.

Entree

Het Zondagmiddagconcert van 19 november met Claudia y Manito begint om 14.30 uur; de kerk op de hoek Julianalaan/Wilhelminalaan  is vanaf 14.00 uur open. De entree bedraagt 10 euro inclusief een drankje na afloop. Voor kinderen tot en met 12 jaar betaalt men geen entree.

——————————————————————————————————————–

Voor nadere informatie:

Ben Broerse, Lid Commissie Zondagmiddagconcerten in de Protestantse kerk te Halfweg.

P/a Prins Hendrikkade 5, 1165 HP  HALFWEG ; Tel: 06 10 06 80 36 / mail: benbroerse@gmail.com

Romantisch Zondagmiddagconcert in Halfweg met bariton en pianist

In de serie Zondagmiddagconcerten wordt het nieuwe seizoen afgetrapt met een optreden van bariton Palle Fuhr Jørgensen en pianist Roel Praas. Na hun geslaagde vorige optreden, nu bijna vier jaar geleden, keren zij op zondagmiddag 24 september terug in de Protestantse kerk in Halfweg met een aantrekkelijk recital. 

Op het programma van het Deens-Nederlandse duo Palle Fuhr Jørgensen en Roel Praas staan liederen en pianostukken van de beroemde componisten Schumann, Mendelssohn-Bartholdy, Quilter, Poulenc, Debussy en Fauré. Kortom, een voornamelijk romantisch repertoire. Het belooft een mooi Zondagmiddagconcert te worden in de sfeervolle, monumentale Protestantse kerk.

Palle Fuhr Jørgensen

De Deense bariton Palle Fuhr Jørgensen ontving zijn zangopleiding aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en vervolgde zijn opera-opleiding bij Marie-Louise Hendrikckx in Antwerpen. Sinds Palle in 1985 prijswinnaar was op het zangconcours ‘Mina Bolotine’ te Antwerpen heeft hij solistische medewerking verleend aan vele concerten en opera’s in binnen- en buitenland. Bij diverse plaat- en radio-opnamen werkte hij met vele bekende dirigenten, waaronder Edo de Waart, Ed Spanjaard, Reinbert de Leeuw en Kenneth Montgomery.

 Roel Praas

De Nederlandse pianist Roel Praas is geboren in Haarlem. Hij studeerde piano aan het Stedelijk Conservatorium te Zwolle, waar hij ook zijn solistendiploma behaalde. Daarna vervolgde hij zijn studie in Amsterdam en Den Haag. Roel Praas is een veel gevraagd pianist voor pianorecitals en geniet bekendheid als begeleider van koren, zangers en instrumentalisten. Nu is hij als docent verbonden aan de Muziekschool Twente.

Bereikbaarheid

Het concert begint die zondagmiddag 24 september om 14.30 uur, De entree bedraagt 10 euro inclusief een drankje na afloop van het concert. Voor kinderen tot en met 12 jaar is geen entree verschuldigd. De Protestantse kerk staat op de hoek van de Prins Hendrikkade en de Julianastraat in Halfweg. Het NS-station Halfweg-Zwanenburg is slechts 10 minuten lopen.

Namens de commissie Zondagmiddagconcerten,

Ben Broerse

Romantisch Zondagmiddagconcert 23 april met jong Spaans en Pools talent

 De ontluikende natuur in het voorjaar laat zich prachtig vergelijken met jong muziektalent dat op het punt staat door te breken naar het grote publiek. Daarom zijn de samenstellers van de Zondagmiddagconcerten in Halfweg trots dat zij twee jonge muzikanten uit Spanje en Polen hebben kunnen boeken voor het Zondagmiddagconcert op 23 april in de Protestantse kerk in Halfweg.

Het gaat om de Poolse violiste Weronika Weiss en de Spaanse pianist Guillermo Castellano Pérez, beiden studerend aan het Conservatorium van Amsterdam. Zij spelen romantische sonates voor piano en viool van Brahms en Schumann, alsmede de 1e vioolromance van Beethoven. Met alle drie werken zitten we midden in de Romantiek (19e eeuw), een muziekkeuze die het publiek beslist zal aanspreken.

Weronika & Guillermo

Weronika komt uit een artistieke Poolse familie. Op 6-jarige leeftijd begon ze met vioolspelen. Zij won in haar jeugd al verschillende prijzen. Guillermo, geboren in Granada, begon zijn pianostudie toen hij vijf jaar was. Hij won prijzen bij internationale pianoconcoursen als solist en als kamermusicus.

Laatste concert van seizoen

Dit voorjaarsconcert op 23 april is het vierde en tevens laatste Zondagmiddagconcert van  seizoen 2022/2023 in Halfweg. Het concert begint om 14.30 uur (kerk open om 14.00 uur) , de toegangsprijs bedraagt 10 euro inclusief drankje na afloop. Kinderen t/m 12 jaar betalen geen entree.

Bereikbaarheid concertlocatie

De monumentale Protestantse kerk staat op de hoek van de Julianastraat en de Prins Hendrikkade in Halfweg. Vanaf NS-station Halfweg-Zwanenburg is het 10 minuten lopen naar het kerkgebouw.

Groots 25ste Zondagmiddagconcert op 5 maart in Halfweg

Het 25ste Zondagmiddagconcert in de Protestantse kerk in Halfweg belooft het muzikaal hoogtepunt te worden in de bestaansgeschiedenis van deze concertserie. In plaats van normaal één muzikant of groep kan het publiek 5 maart genieten een concertpianist (die bijna op Broadway speelde…) én een trio met viool, klarinet en accordeon én een organist. Het zijn Edzo Bos, Trio C tot de Derde en Hans Jütte. Nog niet eerder had een Zondagmiddagconcert zo’n breed palet aan instrumenten en muziekstijlen. Volgens de organisatoren een fantastische manier om het 25ste concert te vieren.

Wie had op 3 maart 2015 kunnen bedenken dat de proef met een Zondagmiddagconcert in de Protestantse kerk in Halfweg een blijvertje zou zijn? Toen werd het publiek getrakteerd op een optreden van conservatoriumstudente Nikki van Zaanen aan de pas aangeschafte vleugel. Er kwamen 90 belangstellenden op af. Inmiddels zijn we zeven jaar (inclusief twee coronajaren) verder en staat de concertteller op 24. Vier keer per jaar trekt het concert een trouwe schare liefhebbers van populair-klassieke muziek uit de gehele regio. De borrel na afloop van het concert wordt eveneens gewaardeerd. De muzikanten roemen de akoestiek en de informele sfeer van het monumentale kerkje.

Pianist Edzo Bos

Edzo Bos studeerde piano aan het conservatorium van Groningen en Genève. Als jong talent won hij een eerste prijs bij het Prinses Christina Concours. Hij maakte tournees naar de Verenigde Arabische Emiraten, Oman, Hongarije, Rusland en Turkije. Met theatergroep Kwatta maakte hij in 2019 en 2020 een theatertournee in Nederland met het stuk ‘Jabber’. Ook speelde hij het in Engeland, Ierland, de VS, Egypte en in China. In mei 2020 stond ‘Jabber’ twee weken geprogrammeerd op Broadway, maar helaas is dat vanwege corona uitgesteld. Edzo geeft o.a. les op de Muziekschool Amsterdam Noord. Op 5 maart speelt hij bij stukken van Scarlatti, Beethoven en Mendelssohn.

Trio C tot de Derde

Trio C tot de Derde, bestaande uit Carel den Hertog (viool), Coos Lettink (accordeon) en Caspar Terra (klarinet) speelt klezmer in de puurste zin van het woord: joodse feestmuziek. Maar ook in de breedste zin van het woord: een stijl die voortdurend in ontwikkeling is. Én die veel ruimte biedt voor muzikale uitstapjes naar aangrenzende genres als de balkan en gipsy, de jazz en de klassieke muziek. Hun streven daarbij: geen imitatie, maar integratie van alle muziekgenres die hun paden kruisen. Composities van Oost-Europees georiënteerde klassieke componisten als Bartók en Kodály worden afgewisseld met vertolkingen van traditionele melodieën uit het klezmer- en Balkanrepertoire. .

Organist Hans Jütte

Wekelijks genieten de bezoekers van de Protestantse kerkdienst van zijn orgelspel als begeleider van de samenzang en als solist. Hij heeft een eigen, direct herkenbare stijl waarin emoties als vreugde en verdriet, maar ook de natuur een grote rol spelen. Op 5 maart speelt Hans Jütte drie stukken: een Preludium & Fuga van Joh. Seb. Bach, Andante van Simon Landsman en Suite Gothique van Léon Boëllmann.

De entree bedraagt 10 euro inclusief drankje na afloop. Kinderen t/m 12 jaar betalen geen toegang. Het concert begint om 15.00 uur (kerk open om 14.30 uur). Kaarten zijn te koop aan de zaal; reserveren is niet nodig.

Zondagmiddagconcert 20 november met Gitaristen-duo Martini & Zoeteman 

De twee landelijk bekende gitaristen Wolf Martini en Joost Zoeteman nemen het publiek 20 november mee in de veelzijdige wereld van de gitaar. Verschillende soorten gitaren en stijlen komen in hun programma aan bod. Van Django Reinhardt tot de Bee Gees en van Kenny Burrell tot Stevie Wonder. Nieuwsgierig? Kom dan 20 november naar het Zondagmiddagconcert in de Protestantse kerk in Halfweg.

De aanvang van het concert is 14.30 uur; de entree bedraagt 10 euro inclusief drankje na afloop. Voor een seizoenkaart (nog drie concerten) betaalt u 25 euro, en de kaart is overdraagbaar. Kinderen t/m 12 jaar betalen helemaal geen toegang.

‘This is music with balls’

Gitarist Joost Zoeteman geniet bekendheid door zijn eigenzinnige gitaarspel, een cross-over van jazz, gypsy jazz en hedendaagse invloeden uit alle windstreken. Met een frisse en open benadering van bestaande stijlen blaast hij nieuw leven in stijlen met wortels in de traditie. Het Amerikaanse magazine Just Jazz Guitar schreef over het spel van Joost: ‘this is music with balls, artistry and attitude from a player who has chops for days’. De muziek leidde Joost de afgelopen jaren tot succesvolle optredens op het Hidrelliz Festival Istanbul en het North Sea Jazz Festival.

Rita Reys en Ruth Jacott

Wolf Martini speelde op het North Sea Jazzfestival, Azerbijdjan Jazzfestival en Joy of Jazz Festivalin Zuid-Afrika. Ook toerde hij met haar in Indonesië en Zuid-Afrika. Hij was het voorprogramma voor Tuck and Patti en speelde hij op radio en tv. Zijn diversiteit ontwikkelde hij door optredens met Rita Reys en pop-soul-zangeres Ruth Jacott. Hij is onder andere te horen op cd’s van Mathilde Santing, Deborah J. Carter en Dana Winner met het Metropole Orkest. Zijn optredens in de popmuziek reiken van Candy Dulfer tot George Baker en Edsilia Rombley.

Zondagmiddagconcert met ‘Singing Unlimited’ 9 oktober

Met het optreden van vrouwenkoor Singing Unlimited beleeft de nieuwe serie Zondagmiddagconcerten in de Protestantse kerk in Halfweg op 9 oktober een flitsende start. Het koor zingt vierstemmig a capella in barbershop zangstijl. Het koor is in 2013 gestart en het merendeel van de vijftig zangeressen woont in de Haarlemmermeer.

De aanvang van het Zondagmiddagconcert op 9 oktober is 14.30 uur .

De entree bedraagt 10 euro. Kinderen t/m 12 jaar betalen geen toegang.

De artistieke leiding van Singing Unlimited is in handen van Anita Zengerink. Dirigente en koor hebben dezelfde ambitie, namelijk de muzikale boodschap overbrengen. Daar komt het publiek voor! Kijk op: www.singingunlimited.nl

Hoge kwaliteit

‘Onze gemeenschappelijke liefde is zingen en optreden’, vertelt een van de koorleden.  ‘Samen plezier hebben in het zingen is belangrijk en we werken hard om steeds beter te worden. Singing Unlimited staat voor hoge kwaliteit optredens, zowel vocaal als visueel. We  genieten ervan om onze liefde voor muziek met het publiek te delen. Dat dit lukt ervoeren we een paar jaar geleden al toen we in de gezellige kerk van Halfweg-Zwanenburg optraden.’

Ballades, filmmuziek en pop

‘Ons repertoire bestaat uit ballades, filmmuziek, up tempo nummers en pop. Als ondersteuning van wat we willen uitdrukken met de nummers die we zingen, gebruiken we vaak bewegingen en choreografie. Hierdoor zijn onze optreden niet alleen mooi om naar te luisteren, maar ook heel leuk om naar te kijken’, aldus het koorlid.

Terug van weggeweest: Zondagmiddagconcert in Halfweg 8 mei 2022

Op 8 mei openen violiste Jorinde Gray en pianist Duco Burgers de nieuwe serie Zondagmiddagconcerten in de Protestantse kerk in Halfweg. Zij spelen kamermuziek van onder andere Beethoven en Piazzolla. Het belooft een mooi concert te worden met muziek die velen zal aanspreken.  

Het Zondagmiddagconcert begint 8 mei om 14.30 uur (kerk open 14.00 uur) en de entree bedraagt 7,50 euro inclusief een drankje na afloop van het concert. Kaartverkoop in de kerk. Voor kinderen tot en met 12 jaar is geen entree verschuldigd.

Muzikaal en literair geschoold       

Duco Burgers

Pianist Duco Burgers, geboren in 1991, begon op 6-jarige leeftijd met pianospelen. In 2001 was hij een van de jonge winnaars van de jaarlijkse compositiewedstrijd van het Nederlands Blazersensemble met het stuk De Kloof, dat op het Nieuwjaarsconcert in het Concertgebouw te Amsterdam werd uitgevoerd. In 2009/2010 volgde hij de vooropleiding van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Vanaf 2012 studeerde hij aan het Utrechts Conservatorium waar hij in 2018 cum laude afstudeerde. Duco combineerde deze opleiding met een studie Duits. Zo kan Duco zijn muzikale interesses met zijn literaire belangstelling verenigen.

Royal College of Music in Londen

Violiste Jorinde Gray begon op haar 7de jaar met vioolspelen.

Violiste Jorinde Gray
Jorinde Gray

Op haar 15de werd ze aangenomen in de Jong Talentenklas van het Amsterdams Conservatorium.

In de jaren die daarop volgden won zij twee keer de prijs voor beste vertolking van een hedendaagse compositie op het concours van Stichting Jong Muziektalent Nederland en het Prinses Christina Concours. Haar bachelor volgde zij aan het Utrechts Conservatorium waarna zij haar studie vervolgde aan The Royal College of Music te Londen voor haar Master of Performance. Met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds en particuliere sponsors studeerde zij af in 2021.

Lichtklassiek programma 8 mei

Jorinde Gray en Duco Burgers spelen van de Duitse componist Ludwig Von Beethoven (1770-1827) Sonate Nr.5 op.24 Frühling. Van de Franse componist Darius Milhaud (1892-1974) Suite pour piano, Op.8. Verder een selectie uit de Spaanse tango’s van de Argentijnse componist Astor Piazzolla (1921-1992) en tenslotte van de Spaanse violist en componist Pablo de Sarasate (1844-1908) Zigeunerweisen.

Bereikbaarheid concertlocatie

De monumentale en intieme Protestantse kerk staat op de hoek van de Julianastraat en de Prins Hendrikkade in Halfweg. De ingang van de kerk bevindt zich onder de toren. Vanaf NS-station Halfweg-Zwanenburg is het hooguit 10 minuten lopen naar het kerkgebouw.

Voor nadere informatie over dit concert kunt u zich wenden tot:

Ben Broerse, commissie Zondagmiddagconcerten

Tel: 0610068036

Mail: benbroerse@gmail.com

————————————————————————————————————–

Bereikbaarheid kerk

Het monumentale Protestantse kerkje staat op de hoek van de Julianastraat en de Prins Hendrikkade in Halfweg. De ingang bevindt zich onder de toren. In de buurt is weinig parkeergelegenheid. Vanaf NS-station Halfweg-Zwanenburg is het 15 minuten lopen.

Stelt u prijs op de voortzetting van deze culturele activiteiten in onze kerk? Ja? Steun dan de Zondagmiddagconcerten daadwerkelijk door uw aanwezigheid.

Subsidie Meerlandenfonds

zie Nieuws van ons: Meerlandenfonds sponsort Zondagmiddagconcerten

Subsidie gemeente H&S

Omdat de gemeente Haarlemmerliede & Spaarnwoude een lokale culturele activiteit als onze Zondagmiddagconcerten van harte ondersteunt, heeft zij de commissie voor 2018 een subsidie toegekend. Dit is voor ons een extra stimulans om met deze activiteit in ons kerkgebouw door te gaan. Doet u mee?

Namens de commissie Zondagmiddagconcerten , Ben Broerse

Ons schitterende, monumentale kerkgebouw verdient meer gebruikers dan alleen voor de zondagse eredienst en door de week een paar vergaderingen. Het gebouw staat letterlijk en figuurlijk middenin de plaatselijke samenleving en behoort ook ten dienste te staan aan andere, niet religie-gebonden activiteiten voor de inwoners van Halfweg en . Met zijn stijlvolle, multifunctionele kerkruimte en goede akoestiek leent de kerkzaal zich ook uitstekend voor concerten. Daarbij komt dat er een uitstekende concertvleugel in de kerkzaal staat.

Met deze achtergrond is de Commissie Zondagmiddagconcerten eind 2014 aan de slag gegaan. Deze commissie valt weliswaar onder het kerkbestuur, maar is verder autonoom in de keuze van muzikanten en muziekstijlen. Inmiddels vinden viermaal per jaar Zondagmiddagconcerten plaats. Het zijn kleinschalige concerten met vocalisten, ensembles, kamerkoren, organisten en pianisten.

De entreeprijs wordt zo laag mogelijk gehouden: doorgaans € 7,50  inclusief consumptie na het concert. De concerten beginnen om 14.30 uur en duren ruim een uur. Het aantal bezoekers verschilt uiteraard per concert en varieert van 35 tot 80.

Met genoegen stelt de commissie vast dat de Zondagmiddagconcerten in een behoefte van lokale cultuurliefhebbers voorzien en dat de harde kern van trouwe bezoekers groeiende is. Publiciteit voor de concerten vindt plaats in de lokale en regionale media.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Hans Jütte: jbjuette@ziggo.nl.