Zondagmiddagconcerten

 

Uniek Zondagdagmiddagconcert met viool en harp

Op zondag 19 november verzorgt het duo Giles Francis (viool) en Marije Vijselaar (harp) in onze kerk een opmerkelijk Zondagmiddagconcert. Het programma ‘Choices’ bestaat uit keuzes van beide musici, bedoeld om het publiek een boeiende middag te bezorgen met een romantische inslag. Giles en Marije brengen werken van onder andere Fauré, Saint Saens, Ravel en Piazzolla. Kortom, dit unieke concert mag u niet missen!

Het concert begint 19 november om 14.30 uur. De entree bedraagt € 7,50  inclusief een drankje na afloop. Kinderen tot en met 12 jaar komen gratis binnen.

Engelse roots

Giles en Marije hebben elkaar leren kennen op een benefietconcert in Engeland in oktober 2016. Het schitterende gebied van The Cotswolds is de verbindende factor: de Brit Giles Francis is hier opgegroeid, maar woont en werkt al meer dan 25 jaar als freelance violist in Amsterdam. Na een aantal jaren in Engeland te hebben gewoond en gewerkt heeft de Hollandse harpiste Marije Vijselaar zich ruim 2 jaar geleden weer in onze hoofdstad gevestigd. Hoe mooi kan het zijn dat dit duo met Engelse wortels een concert geeft in onze Protestantse kerk in Halfweg die onder invloed van Engelse kerkarchitectuur is gebouwd.

Giles Francis
Giles is geboren in Londen en studeerde muziek bij Cambridge University en viool bij het Guildhall School of Music. In 1990 kwam hij naar Nederland om verder te studeren bij het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Daarna is hij altviool gaan studeren op het Rotterdams Conservatorium en tegelijkertijd begonnen als solo altist van het Nederlands Ballet Orkest. Verder speelde hij bij het English Chamber Orchestra, London Symphony Orchestra, Chamber Orchestra of Europe, het Koninklijk Concertgebouworkest en het Nederlands Kamerorkest. Giles heeft ook veel kamermuziek gespeeld, als lid van het Franciscus Kwartet en het Rubens Kwartet in Nederland en ook acht jaar bij het Dante Kwartet in Engeland. Over ervaring gesproken…

Marije Vijselaar

Marije werd op 16-jarige leeftijd aangenomen in de Jong Talent Klas aan het Conservatorium van Amsterdam. Hier studeerde zij bij Erika Waardenburg, waar zij zowel de bachelor- als de master-opleiding afrondde. Van 2014 tot en met 2016 woonde Marije in Engeland waar zij als ‘harp sales manager’ heeft gewerkt voor Clive Morley Harps, het oudst nog bestaande harpbedrijf ter wereld. Marije werkt als freelance harpiste, bij voorkeur in kamermuziekbezettingen en maakte ook jaren deel uit van het harp duo DuoDyade. Naast een lespraktijk aan huis is Marije als docent harp verbonden aan Kunstencentrum Atrium in Sneek en Cultuurbedrijf NOP in Emmeloord.

Programma ‘Choices’

G. Donizetti                 Larghetto and Allegro

G. Faure                       Berceuse opus 16 Apres un reve

C. Saint Saens             Fantaisie

L. Tedeschi                  Serenade opus 28

M. Ravel                       Piece en forme de Habanera

A. Piazzolla                  Oblivion

Libertango  – harpsolo

J. Massenet                  Meditation de Thais

 

Zondagmiddagconcerten

Ons schitterende, monumentale kerkgebouw verdient meer gebruikers dan alleen voor de zondagse eredienst en door de week een paar vergaderingen. Het gebouw staat letterlijk en figuurlijk middenin de plaatselijke samenleving

en behoort ook ten dienste te staan aan andere, niet religie-gebonden activiteiten voor de inwoners van Halfweg en Zwanenburg. Met zijn stijlvolle, multifunctionele kerkruimte en goede akoestiek leent de kerkzaal zich ook uitstekend voor concerten. Daarbij komt dat er een uitstekende concertvleugel in de kerkzaal staat.

Met deze achtergrond is de Commissie Zondagmiddagconcerten eind 2014 aan de slag gegaan. Deze commissie valt weliswaar onder het kerkbestuur, maar is verder autonoom in de keuze van muzikanten en muziekstijlen. Inmiddels vinden viermaal per jaar Zondagmiddagconcerten plaats. Het zijn kleinschalige concerten met vocalisten, ensembles, kamerkoren, organisten en pianisten.

De entreeprijs wordt zo laag mogelijk gehouden: doorgaans € 7,50  inclusief consumptie na het concert. De concerten beginnen om 14.30 uur en duren ruim een uur. Het aantal bezoekers verschilt uiteraard per concert en varieert van 35 tot 80.

Met genoegen stelt de commissie vast dat de Zondagmiddagconcerten in een behoefte van lokale cultuurliefhebbers voorzien en dat de harde kern van trouwe bezoekers groeiende is. Publiciteit voor de concerten vindt plaats in de lokale en regionale media.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Hans Jütte: jbjuette@ziggo.nl.