Burgerlijke gemeente

De dorpen Halfweg en Zwanenburg horen sinds de fusie van 1 januari 2019 tot de gemeente Haarlemmermeer. De inwoners vormen al langer één leefgemeenschap, maar bestuurlijk waren zij gescheiden, met de Ringvaart als zichtbare grens.

Halfweg

Halfweg is met 2.500 inwoners de belangrijkste plaats in de voormalige gemeente Haarlemmerliede & Spaarnwoude. In Halfweg staan de kerkgebouwen, de Katholieke en de Protestantse Kerk. De voormalige suikerfabriek Sugar City is met plannen voor kantoorgebouwen, horeca, winkels en outletcentrum  volop in ontwikkeling.

Zwanenburg

Zwanenburg hoort met zijn 8.000 inwoners al lang bij de gemeente Haarlemmermeer, met Hoofddorp als bestuurlijk centrum. In Zwanenburg zijn de meeste winkels, de bibliotheek en de sportvoorzieningen. Onlangs is begonnen met de bouw van een nieuw dorpscentrum inclusief sporthal. Dit zal een impuls geven aan verschillende indoorsporten en een nieuw “Hart” vormen in Zwanenburg.

Halfweg-Zwanenburg

In beide dorpen zijn openbare, katholieke en christelijke basisscholen. Ondanks de ligging halverwege Amsterdam en Haarlem vormen Halfweg en Zwanenburg nog een plattelandsgemeenschap. In het buitengebied met boeren en tuinders en in de dorpen vooral veel forenzen, die veelal in Amsterdam, Haarlem of op Schiphol werken. De dorpen zijn uitstekend bereikbaar met bus, fiets, auto en trein. In december 2012 kreeg Halfweg aan de spoorlijn Amsterdam-Haarlem opnieuw een  NS-station, met  voet- en fietspaden naar Zwanenburg. De nabijheid van Schiphol levert niet enkel geluidsoverlast op; de vliegverbinding met ‘de wereld’ ligt ook binnen handbereik.