Burgerlijke gemeente

De dorpen Halfweg en Zwanenburg horen sinds de fusie van 1 januari 2019 tussen de gemeente Haarlemmerliede&Spaarnwoude  en de gemeente Haarlemmermeer tot de nieuwe gemeente Haarlemmermeer. De inwoners vormen al langer één leefgemeenschap, maar bestuurlijk waren zij tot 1 januari 2019 gescheiden, met de Ringvaart als zichtbare grens.

Halfweg

Halfweg is met 2.500 inwoners de belangrijkste plaats in de voormalige gemeente Haarlemmerliede&Spaarnwoude. In Halfweg staan de kerkgebouwen, de Katholieke en de Protestantse Kerk. De voormalige suikerfabriek Sugar City is met plannen voor kantoorgebouwen, horeca, winkels volop in ontwikkeling. Het outletcentrum (Amsterdam The Style Outlets) is in 2020 geopend.

Zwanenburg

Zwanenburg hoort met zijn 8.000 inwoners al lang bij de gemeente Haarlemmermeer, met Hoofddorp als bestuurlijk centrum. In Zwanenburg zijn de meeste winkels, de bibliotheek en de sportvoorzieningen. De bouw van een nieuw dorpscentrum inclusief een grote sporthal is begin 2020 afgerond. Dit heeft een impuls gegeven aan verschillende indoorsporten.  Het nieuwe dorpsplein is in oktober 2021 opgeleverd. Hiermee is het nieuwe “Hart” van Zwanenburg gevormd.

Halfweg-Zwanenburg

In beide dorpen zijn openbare en Oecumenische basisscholen. Ondanks de ligging halverwege Amsterdam en Haarlem vormen Halfweg en Zwanenburg nog een plattelandsgemeenschap. In het buitengebied met boeren en tuinders en in de dorpen vooral veel forenzen, die veelal in Amsterdam, Haarlem of op Schiphol werken. De dorpen zijn uitstekend bereikbaar met bus, fiets, auto en trein. In december 2012 kreeg Halfweg aan de spoorlijn Amsterdam-Haarlem opnieuw een  NS-station, met  voet- en fietspaden naar Zwanenburg. De nabijheid van Schiphol levert niet enkel geluidsoverlast op; de vliegverbinding met ‘de wereld’ ligt ook binnen handbereik.