Burgerlijke gemeente

Hoewel de dorpen Halfweg en Zwanenburg in verschillende gemeenten*) liggen vormen zij samen een tweelingdorp en kunnen zij dus gezien worden als een burgerlijke gemeente. De inwoners vormen één leefgemeenschap, maar bestuurlijk zijn zij gescheiden, met de Ringvaart als zichtbare grens.

Halfweg

Halfweg is met 2.500 inwoners de belangrijkste plaats in de gemeente Haarlemmerliede & Spaarnwoude. In Halfweg staan de kerkgebouwen, de Katholieke en de Protestantse Kerk. De voormalige suikerfabriek Sugar City is met haar kantoorgebouwen, horeca, winkels en outlet nog volop in ontwikkeling.

Zwanenburg

Zwanenburg hoort met zijn 8.000 inwoners bij de gemeente Haarlemmermeer, met Hoofddorp als bestuurlijk centrum. In Zwanenburg zijn de meeste winkels, de bibliotheek en de sportvoorzieningen. In de nabije toekomst zal begonnen worden aan de bouw van een nieuwe dorpscentrum inclusief sporthal. Dit zal een impuls geven aan verschillende indoorsporten en een nieuwe “Hart” vormen in Zwanenburg.

Burgerlijke gemeente Halfweg-Zwanenburg

In beide dorpen zijn openbare, katholieke en christelijke basisscholen. Ondanks de ligging halverwege Amsterdam en Haarlem vormen Halfweg en Zwanenburg nog een plattelandsgemeenschap. In het buitengebied met boeren en tuinders en in de dorpen vooral veel forenzen, die veelal in Amsterdam, Haarlem of op Schiphol werken. De dorpen zijn uitstekend bereikbaar met bus, fiets, auto en trein. In december 2012 kreeg Halfweg aan de spoorlijn Amsterdam/Haarlem opnieuw een eigen NS-station, met eigen voet- en fietspaden naar Zwanenburg. De nabijheid van Schiphol levert niet enkel geluidsoverlast op; de vliegverbinding met ‘de wereld’ ligt ook binnen handbereik.

*) Beide gemeenten zullen per 1 januari 2019 fuseren.