Zondagmiddagconcerten

Agenda:
  • 13 oktober 2019 – Trio C tot de Derde.
  • 10 november 2019 – Kamerkoor Cantus Valerius.
  • 9 februari 2020 – Duo Roel Praas vleugel & Palle Fuhr Jørgensen bariton.

Zondagmiddagconcert op 13 oktober 2019 in Halfweg:

Trio C tot de Derde brengt virtuoze klezmer, balkan- en zigeunermuziek 

Seizoen 2019/2020 van de Zondagmiddagconcerten in Halfweg gaat een spetterende start beleven, want op 13 oktober gaat Trio C tot de Derde een verrassend concert geven. Hun stijl laat zich het best omschrijven als ‘geïnspireerd op klezmer, balkan- en zigeunermuziek’. Het concert in de monumentale Protestantse kerk begint om 15.00 uur. De entree bedraagt 7,50 euro incl. drankje; kinderen t/m 12 jaar komen gratis binnen.

De drie musici Caspar Terra (klarinet), Carel den Hertog (viool) en Coos Lettink (accordeon) vormen samen het in 1998 opgerichte Trio C tot de Derde. Hun stijl wordt omschreven als ‘geïnspireerd op klezmer, balkan- en zigeunermuziek’. Om inspiratie op te doen reizen zij regelmatig de landsgrenzen over op zoek naar nieuwe muziek. Hun streven: geen imitatie, maar integratie van alle muzikale invloeden die op hun pad komen. Vanuit dit streven componeren ze eigen nummers en worden bestaande melodieën uit diverse landen samengevoegd en gearrangeerd. Dat hun eigen geluid hierdoor telkens aan verandering onderhevig is en wordt verrijkt, past bij het dynamische karakter van het trio. Zo zijn er de laatste jaren ook diverse werken van Oost-Europees georiënteerde klassieke componisten als Béla Bartók en Zoltán Kodály in hun repertoire opgenomen. Maar ook dat zijn geen statische composities, want door hun ontembare drang tot improviseren krijgen hun uitvoeringen steeds weer onverwachte en unieke wendingen. Al improviserend spelen ze overigens niet alleen mét elkaar, maar ook náár elkaar, door op speelse wijze elkaar muzikaal uit te dagen en te verleiden tot virtuositeit en lyrisch spel. Hun muziek geeft uitdrukking aan zowel euforische vrolijkheid als intens verdriet, en leent zich zodoende voor dansen, maar ook voor dromen…

Bereikbaarheid kerk

Het kerkgebouw is te vinden op de hoek van de Julianastraat en de Prins Hendrikkade te Halfweg. Er is in de buurt voldoende parkeergelegenheid. De ingang van de kerk bevindt zich onder de toren. NS-station Halfweg/Zwanenburg is slechts 10 minuten lopen.

 

Agenda Zondagmiddagconcerten

  • 13 oktober 2019 – Trio C tot de Derde.
  • 10 november 2019 – Kamerkoor Cantus Valerius.
  • 9 februari 2020 – Duo Roel Praas vleugel & Palle Fuhr Jørgensen bariton.
Zondag 14 april 2019:  Family Pondman & Co (altviool, viool, vleugel, zang, saxofoon en klarinet)

Het volgende Zondagmiddagconcert speelt zich af op 14 april, natuurlijk weer bij ons in de kerk. Dan treedt Family Pondman & Co voor ons op. Dit pianotrio is een jong ensemble dat zich voornamelijk richt op het klassieke genre. De leden van het trio spelen meerdere instrumenten: viool, altviool, klarinet, saxofoon, piano en zang.

De aanvang van het Zondagmiddagconcert op 14 april is 14.30 uur. De toegang bedraagt zoals gewoonlijk 7,50 euro inclusief een drankje na afloop. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang. Dit concert is het laatste van de vier concerten van seizoen 2018/2019.

Veelzijdige muzikanten

Het trio bestaat uit broer en zus Walther en Lonne Pondman en Masha Galperina. De drie muzikanten hebben samen gestudeerd aan het conservatorium te Zwolle en zijn cum laude afgestudeerd. Lonne speelt viool en altviool, Walther klarinet en saxofoon en Masha op vleugel. Walther en Lonne hebben daarnaast ook een uitgebreid zangrepertoire: Walther als tenor en Lonne als sopraan. Zij vertolken prachtige aria’s. Dit trio speelt bij allerlei gelegenheden en vult met hetzelfde gemak een concertzaal of huiskamer met haar muziek.

Prettig in het gehoor

Family Pondman & Co bestaat sinds 2016. Het ensemble heeft een prettig in het gehoor liggend geluid. Hierdoor is dit ensemble inzetbaar voor een breed scala aan gelegenheden. Ze spelen prachtige stukken van bekende klassieke componisten. Zondag 14 april staan in Halfweg prachtige werken op het programma van onder andere Bernstein, Mozart, Beethoven & Puccini. Het exacte programma vindt u eerdaags in de Kerkbrief.

De Commissie Zondagmiddagconcerten nodigt u van harte uit dit laagdrempelige concert in onze kerk te bezoeken. Zegt het voort en neem gerust iemand mee!

Namens de commissie ZMC, Ben Broerse

Zondag 10 februari 2019:                 Camus Trio (vleugel/cello/viool)

Raquel Garzás (piano), Fiona Robertson (viool) en Pau Marquès (cello) vormen samen het Camus Trio. Op 10 februari verzorgen zij in de Protestantse kerk van Halfweg een Zondagmiddagconcert. Zij brengen een programma van lichtvoetige kamermuziek, met werken van vooral Felix Mendelssohn, waaronder het beroemde Lieder ohne Worte.

Het concert begint 10 februari om 14.30 uur. De toegangsprijs is 7,50 inclusief een drankje na afloop. Kinderen tot en met 12 jaar betalen geen entree. De monumentale Protestantse kerk van Halfweg staat op de hoek van de Prins Hendrikkade en Julianastraat.

Stelt u prijs op de voortzetting van deze culturele activiteiten in onze kerk? Ja? Steun dan de Zondagmiddagconcerten daadwerkelijk door uw aanwezigheid.

Subsidie Meerlandenfonds

zie Nieuws van ons: Meerlandenfonds sponsort Zondagmiddagconcerten

Subsidie gemeente H&S

Omdat de gemeente Haarlemmerliede & Spaarnwoude een lokale culturele activiteit als onze Zondagmiddagconcerten van harte ondersteunt, heeft zij de commissie voor 2018 een subsidie toegekend. Dit is voor ons een extra stimulans om met deze activiteit in ons kerkgebouw door te gaan. Doet u mee?

Namens de commissie Zondagmiddagconcerten , Ben Broerse

Ons schitterende, monumentale kerkgebouw verdient meer gebruikers dan alleen voor de zondagse eredienst en door de week een paar vergaderingen. Het gebouw staat letterlijk en figuurlijk middenin de plaatselijke samenleving en behoort ook ten dienste te staan aan andere, niet religie-gebonden activiteiten voor de inwoners van Halfweg en . Met zijn stijlvolle, multifunctionele kerkruimte en goede akoestiek leent de kerkzaal zich ook uitstekend voor concerten. Daarbij komt dat er een uitstekende concertvleugel in de kerkzaal staat.

Met deze achtergrond is de Commissie Zondagmiddagconcerten eind 2014 aan de slag gegaan. Deze commissie valt weliswaar onder het kerkbestuur, maar is verder autonoom in de keuze van muzikanten en muziekstijlen. Inmiddels vinden viermaal per jaar Zondagmiddagconcerten plaats. Het zijn kleinschalige concerten met vocalisten, ensembles, kamerkoren, organisten en pianisten.

De entreeprijs wordt zo laag mogelijk gehouden: doorgaans € 7,50  inclusief consumptie na het concert. De concerten beginnen om 14.30 uur en duren ruim een uur. Het aantal bezoekers verschilt uiteraard per concert en varieert van 35 tot 80.

Met genoegen stelt de commissie vast dat de Zondagmiddagconcerten in een behoefte van lokale cultuurliefhebbers voorzien en dat de harde kern van trouwe bezoekers groeiende is. Publiciteit voor de concerten vindt plaats in de lokale en regionale media.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Hans Jütte: jbjuette@ziggo.nl.