Over ons

Hieronder vindt u een selectie van nieuwsartikelen over onze kerk/gemeente of activiteiten gehouden in ons kerkgebouw .

Predikant Van de Meeberg van Halfweg naar Nieuw-Vennep

Bron: Website Haarlems Dagblad 11 september 2018 -Wessel Mekking

Protestantse Gemeente De Rank in Nieuw-Vennep heeft in Gert van de Meeberg een nieuwe predikant.

Hij wordt op zondag 30 september tijdens een feestelijke kerkdienst door Angelique Rijlaarsdam verbonden aan de kerkgemeente.

Van de Meeberg komt over van de Protestantse Gemeente te Halfweg-, waar hij meer dan tien jaar voor werkte.

Bij De Rank volgt hij Pieter van Winden op, die ongeveer twee jaar lang interim-predikant was.

Vergulde haan prijkt weer op de toren van de protestantse kerk Halfweg

Haan van kerktoren is weer terug

Met behulp van een hoogwerker kon de haan weer teruggeplaatst worden.

HALFWEG Na de renovatie van de protestantse Kleine Kerk in Halfweg had men de haan op de kerktoren een schilderbeurt gegeven. Dit bleek geen succes, want de haan zag er vaal uit en de verf bladderde af. Veel kerkgangers, waaronder voormalig dierenarts Louis Otto, vonden dat maar niets. De haan was eigenlijk niet goed zichtbaar en Otto noemde hem zelfs ziek.

Een jaar geleden werd de haan daarom tijdens een inspectie van de torenconstructie, naar beneden gehaald. De verflagen werden door Onno Bart voorzichtig verwijderd tot het koper weer zichtbaar was. Laura de Vries nam daarna de taak op zich om de haan te voorzien van een vergulde goudlaag.

Met behulp van een hoogwerker is de windhaan afgelopen week weer op de toren geplaatst. Door het goud schittert de haan weer in volle glorie. Volgens de voorzitter van de kerkenraad Leo Kranenburg, kan de dierenarts weer genieten van het uitzicht en kan hij weer goed zien van welke kant de wind komt. Bovendien kan de haan op deze manier weer minimaal dertig jaar tegen de weersomstandigheden.

Henk van Ommeren (bron: www.hcnieuws.nl)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afscheid Eigen Haard van dominee van de Meeberg

Afscheid van dominee van de Meeberg

Op dinsdag 21 augustus hebben de vrijwilligers van de kerkdiensten in Eigen Haard in alvast afscheid genomen van dominee Gert van de Meeberg. Tien jaar lang was hij de predikant van de Protestantse Kerk van Halfweg- en daarmee ook regelmatig voorganger in de oecumenische diensten in het verzorgingshuis.

De geestelijk verzorger van Eigen Haard, Pauline van Zaalen, hield een toespraakje (zie foto) over de verdiensten van de dominee: dicht bij mensen, een goede verhalenverteller en een diplomaat tijdens de gesprekken over de voortgang van de kerkdiensten in het huis. Met elkaar zongen we een lied over wat we aan hem gaan missen: zijn wijsheid, zijn verhalen en gebeden, zijn charme en zijn mooie stem.

Dominee van de Meeberg zal voor de laatste keer in een kerkdienst voorgaan op zondag 23 september om 10 uur in de Protestantse Kerk van Halfweg. Op zaterdag 22 september is er een afscheidsreceptie in dezelfde kerk van 3 tot 5 uur. Op zondag 30 september zal hij om 14.30 uur voor de eerste keer voorgaan in een dienst in Nieuw-Vennep, in De Rank.

Bron: website www.meerliede.nl

 

Boekenmarkt 2018 Westerpost

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto Dick Hofstra

Weerspiegeling van de Protestante Kerk in het water van de Polanenkade / Duikersloot

Jubileum Inter Nos

Topper in Halfweg  

31/5/2017 bron: website Hoofddorp.vandaag.nl

HALFWEG – Nikki van Zanen gaf afgelopen zondagmiddag (28 mei 2017) in de Protestantse kerk een optreden op de vleugel ter voorbereiding voor haar concert als afronding van haar opleiding aan het conservatorium.

Ze speelde ’De Storm’ een werk van Ludwig van Beethoven waarin het verhaal van Shakespeare´s storm centraal stond. Vervolgens maakte het publiek kennis met een compositie van Franz Liszt getiteld ‘Gods zegen in eenzaamheid’. Het kan beschouwd worden als een van de moeilijkste stukken die Liszt schreef voor dit instrument en misschien wordt het daarom zelden uitgevoerd. Tenslotte werden de toehoorders door middel van een compositie van Déodat de Severac meegevoerd naar een muzikaal beeld van muilezel-herders, biddend voor het kruis van de stad Llivia. In deze compositie kwamen duidelijk Zuid-Franse elementen naar voren die verwantschap hebben met het aangrenzende Spanje met de karakteristieke gitaren. Kortom Nikki van Zanen gaf de vleugel in Halfweg ‘vleugels’.

 

Deel openbare verlichting voorzien van LED-lampen

Bron website Haarlemmerliede.nl

Tussen 14 maart en eind mei 2017 zijn 150 lichtmasten in Halfweg voorzien van energiezuinige LED-armaturen. Ook zijn enkele lichtmasten vervangen of verplaatst. Dit was ook het geval bij de Protestantse kerk. Naar verwachting zal het aantal storingen aan lichtmasten hierdoor flink afnemen.

Ander licht

Het verlichtingsniveau van LED is anders dan u gewend bent. Doordat de lichtbundel meer geconcentreerd is, wordt het wegdek duidelijker verlicht. Daardoor kan lijken alsof de naastgelegen omgeving donkerder is, ook omdat de straatverlichting minder ‘strooilicht’ verspreidt.

 

Wethouder Bob Graal bij lichtmasten met LED-lamp

 

 

Gemeentelid Louis Otto Koninklijk onderscheiden in gemeente Haarlemmerliede&Spaarnwoude

Op 26 april 2017 reikte burgemeester Pieter Heiliegers een Koninklijke onderscheiding uit aan dhr. Louis Otto.

De heer Louis Otto (84) uit Halfweg is op diverse terreinen als vrijwilliger actief. Zo is hij sinds 1978, het allereerste begin, bestuurslid bij de Stichting Vrienden van het Stoomgemaal Halfweg. Op dit moment vervult hij de functie van vicevoorzitter. Daarnaast is hij tussen 1990 en 2011 vrijwilliger geweest binnen de Protestantse gemeente in diverse functies: als President Kerkvoogd van de Hervormde gemeente van Houtrijk en Polanen, lid van de Stuurgroep Samen op Weg en lid van de gebouwencommissie namens de Hervormde gemeente. Hij stond aan de wieg van de Rotary Club Amsterdam – Halfweg en heeft daar verschillende bestuursfuncties uitgevoerd.

Voor de bijzondere prestaties zijn de heren Otto en Van Lieshout bij Koninklijk Besluit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Op 26 april 2017 om 11.30 uur zijn de bijbehorende versierselen door de burgemeester uitgereikt.

Op de foto van links naar rechts: de heer en mevrouw Van Lieshout, burgemeester Pieter Heiliegers, de heer en mevrouw Otto. Foto: Peter Vreeswijk

 

Fotoimpressie zondagmiddagconcert 12 februari 2017

(bron: facebook pagina Claxo Duet)

Some photos of our last concert las sunday 12 of february in Protestanste Kerk in Halfweg-. There was an amazing atmosphere, we enjoyed a lot! Thank you very much for give us the opportunity to share this time with all of you!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Photographer: Peter Vreeswijk
 http://www.vreeswijkinbeeld.nl/

Tini en Cees Oostwouder 60 jaar getrouwd op 12 februari 2017

Bron: website hoofddorp.vandaag.nl 15 februari 2017

HALFWEG – Tijdens een kampweek op de Veluwe ontmoette de Amsterdamse Tini Bosch een meisje uit . Bij een bezoek aan die vriendin kwam zij Cees Oostwouder tegen. Ruim zestig jaar later bezocht locoburgemeester Raymond van Haeften Tini (83) en Cees (86) vanwege hun diamanten huwelijk (zie foto gemaakt door Henk van Ommeren).

Cees Oostwouder groeide op in de Domineeslaan op een boerderij. Daar werkte hij nog in de periode dat hij Tini Bosch ontmoette. Toen er trouwplannen kwamen, wilden zij een noodwoning bouwen op het terrein van de boerderij. Onder meer doordat er problemen waren met een vergunning voor deze woning werd het huwelijk een half jaar uitgesteld. De bruiloft werd vervolgens wel een vorstelijk gebeuren. Cees: ,,Omdat ik lid was van een landelijke ruitervereniging, begeleidde een stoet met ruiters onze koets naar de Nieuwe Kerk in Amsterdam (zie foto). Daar zijn wij getrouwd.”

Enige jaren na hun trouwen ging Cees als vrachtwagenchauffeur aan het werk. Tini stopte na hun trouwen zoals toen gebruikelijk met haar werk als tandartsassistente. Tini: „Omdat Cees als vrachtwagenchauffeur vaak lang van huis was, heeft hij het paardrijden opgegeven. Hierdoor kon hij meer tijd aan ons gezin wijden. Omdat ik zelf gestopt was met werken kon ik me na de komst van onze drie kinderen helemaal wijden aan hun opvoeding.” Inmiddels heeft het paar vier kleinkinderen en een achterkleinkind. Tijdens hun huwelijk verhuisde het echtpaar maar liefst zes keer. De laatste keer verlieten zij om op het Dr Baumannplein in Halfweg te gaan wonen. Na zijn werk als vrachtwagenchauffeur was Cees tot zijn 70ste jaar actief als marktkraamexploitant.

Vakanties waren een grote hobby van Cees en Tini. Gedurende 43 jaar ging het paar jaarlijks met de caravan op pad. Een keer ging het fout. Op de IJweg raakte de caravan los van de auto en ging over de kop de berm in. De vakantie ging wel door maar zonder de beschadigde caravan. Er waren niet alleen vakanties met de caravan. Ook verre landen als Canada en Alaska werden bezocht. Echter ook van wintersportvakanties werd genoten. Zo ging Cees ondanks zijn hoge leeftijd onlangs nog skiën.

 

Waterig zonnetje boven Protestantse Kerk in Halfweg

Foto is gemaakt door Dick Hofstra dec. 2016

 

Dhr. en mevr. Malipaard vieren hun 70-jarig huwelijksfeest op 4 december 2016

Bron: Haarlems Dagblad 5 december 2016:  s paar viert platina huwelijksfeest

fam-malipaard-70-jaar-getrouwd-4-dec-2016

– Zeventig jaar getrouwd, dat is een jubileum dat niet in stilte voorbij mag gaan. Het se paar Jan en Maria Malipaard vierde zondag het platina huwelijksjubileum.

In juni 1945 leerden Jan (1925) en Maria (1928) elkaar kennen. Het was vlak na de oorlog, bij café Cornelissen in Halfweg (zie foto, bron website Historisch Halfweg) werden dansavonden gehouden. ,,Ik was daar met mijn zuster, die kennis had aan een jongen’’, herinnert Maria zich nog goed. ,,Na afloop gingen we naar huis, en toen liep ineens híj naast me. Ik zei tegen hem dat ik nog geen verkering wilde. Ik had het goed naar mijn zin met mijn vriendinnen. Maar hij blééf volhouden hoor.’’ De aanhouder wint, zo luidt een oud gezegde, zo ook in het geval van Jan Malipaard.

Jan en Maria Malipaard, zeventig jaar gelukkig getrouwd.  Foto United Photos/Rob van Wieringen

cafe-cornelissen-bron-hh

Zoon Jan junior en dochter Ria werden geboren. Inmiddels zijn er ook vier kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen. Kleindochter Sonja heeft een overheerlijke appeltaart gebakken, die gretig door de aanwezigen wordt verorberd.

Postbode

,,Ik heb een naar jaar achter de rug’’, legt Maria uit. Ook al is ‘het koppie’ nog goed, lichamelijk valt de ouderdom niet elke dag mee. Een onfortuinlijke val van mevrouw Malipaard deed haar tijdelijk in een rolstoel belanden. Het feestelijk samenzijn met de hele familie is daardoor verplaatst naar het voorjaar.

Mooie herinneringen zijn er te over. Vooral kleurrijke anekdotes uit de tijd dat Jan werkzaam was als postbode voor de PTT. Keurig voorzien van pet en in uniform ging hij de deuren langs. ,,Ja ook met stropdas hoor. Vandaar dat ik nu nog steeds een stropdas draag. Je moest bovendien een eed afleggen in die tijd. Onbesproken gedrag was van belang.’’ Ook Jans ongezouten humor komt naar boven. Ooit vroor het flink, en ging hij met fiets en posttassen onderuit in de polder. Een voorbijgaande mevrouw riep: ,,Zo post, ga je er bij líggen?’’ Jan antwoordde snedig: ,,Nee mevrouw, zo stap ik altíjd af.’’ Ook al is hij 91 jaar, Jan gaat met zijn tijd mee. Inmiddels heeft hij ook een Facebook-account. ,,Ook via Facebook hebben we al veel felicitaties ontvangen!’’, lacht hij.

 

SUCCESVOLLE PRESENTATIE-AVOND HISTORISCH HALFWEG OKT. 2016
14-11-2016 bron: Website Historisch Halfweg

Onder grote belangstelling werd op 26 oktober in de Protestantse kerk de vijfde presentatie-avond gehouden. Meer dan 170 deelnemers vulden deze prachtige kerk, die daarmee nagenoeg vol was.
Voor de pauze vertelde eerst Ger Markus (zie foto) een interessant verhaal over de geschiedenis van de Spaarndammerdijk. Deze geschiedenis is zo rijk, dat Ger maar een aantal punten kon behandelen. Gelukkig liet hij veel beelden zien, waardoor de belangstelling uitstekend werd vastgehouden.

historisch-halfweg-leden-okt-2016

Vervolgens hield Gerard van Houwelingen een betoog over een paar bijzondere onderwerpen uit de historie van . Misschien wel de meest opvallende was die over de amateurastronoom Piet Meesters. Wat een man was dat! En zo bijzonder dat hij tenslotte ook de eer en erkenning kreeg van de beroepsastronomen.
Na de pauze weer ons vertrouwde onderwerp, waarin Rietje Doeven op elegante wijze ‘nieuwe’ oude beelden liet zien uit onze omgeving, becommentarieert door Gerard èn door vele aanwezigen. Vooral dat maakte deze avond zo levendig.
Na afloop toonden vele hun waardering voor onze inspanning.

Het is wachten op eind oktober 2017 voor de volgende avond.

 

Bazaar 1 oktober 2016

bron website Westerpost 5 oktober 2016

bazaar-okt-2016

Presentatie-avond druk bezocht
12-11-2014  bron: Website Historisch Halfweg

De vierde presentatie-avond van Historisch Halfweg werd woensdag 29 oktober 2014 gehouden in de Protestantse kerk in Halfweg. De eerste werd gehouden in de raadzaal van het gemeentehuis in Halfweg. De toen overvolle raadzaal noopte Historisch Halfweg een ruimere plek te vinden. Vorig jaar werd deze gevonden aan de Julianastraat (in Protestantse kerk) en ook dit jaar vonden de bezoekers daar een goede plek. Maar liefst 130 toeschouwers woonden de vier presentaties bij.

donavond291014publiek

André van der Veen toonde de voor velen nog vertrouwde beelden van de ‘Kikker’, de tram die ruim 50 jaar door het centrum van Hafweg reed.

Het nonnenklooster aan het Kerkplein, aanvankelijk naast de Rooms-katholieke kerk, later langs een steeds drukker wordend Baumannplein riep  bij de verhalen en foto’s van Alex Jungman voor velen bijzondere herinneringen op.

donavond291014gerrit

Het is toch gemakkelijk over je eigen huis te  vertellen? Niet als je in – waarschijnlijk – het oudste huis van Halfweg woont. Gerrit Agterhof vertelde gloedvol de geschiedenis van zijn Huis ter Hart. In het laatste onderdeel behandelden Gerard van Houwelingen en Rietje Doeven de bewoning van het Baumann/Kerk/Plein tijdens het eerste deel van de vorige eeuw. Toen bleek weer hoeveel er te vertellen is over de kleine kern van een kleine plaats als Halfweg.

 

ww_20110322

Protestantse Kerk in Halfweg feestelijk in gebruik genomen – Hoofddorpse Courant 22 maart 2011:

hc_20110322

ww_20110315

hd_20110314

 

wp_20110302

 

hd_20110228

wp_20110223_thumb

ww_20110222_thumb

hd_20101202_thumb

hd_20100930_thumb

hc_20101003_thumb

ww_20101004_thumb

wp_20101006_thumb