Van ons

Kerkdiensten in de koffieruimte

De ‘winter’opstelling voor de kerkdienst is klaargezet in de koffieruimte. De camera en microfoons zijn aangesloten, de liturgische tafel staat voor de klapdeuren.

Er staat een partytent in de kerkzaal, zodat ook de mensen van het beeld en geluid er niet al te koud bijzitten. Een nieuwe ervaring, we hopen dat we op deze manier tijdens het stookseizoen mooie, warme diensten kunnen houden.

De kerkdiensten zullen tot eind maart in de koffieruimte worden gehouden.

Namens de kerkrentmeesters, Cora Gerritse

Opstelling in de koffieruimte

Briljanten huwelijk voor echtpaar Oostwouder-Bosch

Cornelis Oostwouder en Catharina Sara Oostwouder-Bosch kregen bezoek van Jurgen Nobel.

HALFWEG – De 92-jarige Cornelis Oostwouder en de 88-jarige Catharina Sara Oostwouder-Bosch waren afgelopen vrijdag 65 jaar getrouwd. Vrijdag 11 februari ging locoburgemeester Jurgen Nobel het echtpaar feliciteren. 

Het was een bijzonder gezellig bezoek. Meneer Oostwouder is nog erg kwiek, hij rijdt nog steeds auto en hij was goed op de hoogte van de politiek. Volop gespreksstof dus.

Noodwoning

Het echtpaar heeft elkaar op een soos van de kerk leren kennen. Meneer woonde destijds in Zwanenburg en reed regelmatig naar Amsterdam om mevrouw te bezoeken. Na hun huwelijk woonden ze een tijd in een noodwoning naast de boerderij van de ouders van meneer.

Ze hebben vier kleinkinderen en één achterkleinkind. Het echtpaar had vroeger een eigen transportbedrijf. Toen ze hiermee stopten, ging meneer over in ander werk: hij werd marktkramenexploitant en plaatste de kramen onder andere in Almere. Het echtpaar is er trots op om met een foto in de krant te staan, zodat ze het kunnen lezen wanneer ze willen.

bron-Westerpost website

Adventsjournaal – 4e zondag van de advent

Op zoek naar het licht – eenzaamheid

In de vierde en laatste aflevering van “Op zoek naar het licht” kijken we naar de problematiek van de eenzaamheid. In de corona-tijd een veel besproken item maar dan gericht op ouderen. Eenzaamheid is niet aan leeftijd gebonden, velen hebben te maken met een gemis aan een hechte, emotionele band met anderen, of hebben minder contact met andere mensen dan ze zouden wensen. Niemand zou toch eenzaam moeten zijn? Wij gaan op zoek naar het licht!

Op zoek naar het licht – armoede

In de derde aflevering van “Op zoek naar het licht” kijken we naar de armoede, Ook in Nederland zijn er veel mensen die leven in armoede, terwijl ze hier vaak zelf geen schuld aan hebben. Deze mensen beschikken niet over voedsel, huisvesting of toegang tot gezondheidszorg. Hoe kan het zijn dat in een land als Nederland er toch nog armoede is? In het deze aflevering wordt het werk belicht van de voedselbank Haarlemmermeer afdeling Zwanenburg-Halfweg.

Adventsjournaal – 3de zondag van de advent

Adventsjournaal – 2de zondag van de advent

Op zoek naar het licht – vluchtelingen

In de tweede aflevering van “Op zoek naar het licht” kijken we naar de vluchtelingen, duizenden migranten proberen hun weg te vinden naar Europa om daar asiel aan te vragen. In de grensgebieden zitten nog steeds vele van hen vast, soms met fatale gevolgen. Kunnen we hier vluchtelingen opvangen, of zorgt dat alleen maar voor problemen?

Adventsjournaal voor de jeugd

Hierbij de link van het kinder adventsjournaal op de 1e zondag van advent: Adventsjournaal – 1e zondag van de advent – YouTube

Hierbij de link voor de teaser van het adventsjournaal voor de jeugd: Adventsjournaal teaser – YouTube

Op zoek naar het licht – Kerken

In de eerste aflevering van “Op zoek naar het licht” kijken we naar de kerken. De gemiddelde leeftijd is hoog en er worden steeds meer kerken gesloten of zelfs gesloopt. Staat er over 50 jaar nog wel een kerk overeind? Wij gaan op zoek naar het licht. (filmpje live vanaf zat. 27 nov. 12.00 uur)

Duifjes in de Pinksterdienst 2021

Van Palmzondag tot Pasen

De Goede Week voor kinderen

Een paasproject voor kinderen. Een samenwerkingsproject van de Meerliede Parochies en de Protestantse kerken van Vijfhuizen en Halfweg-Zwanenburg.
Aan de hand van de palmpaasstok vertelt de pastor of predikant aan een kind de betekenis van Palmzondag, Witte Donderdag, Goede Vrijdag of Pasen. Het verhaal wordt verteld, geïllustreerd met beelden uit de Kijkbijbel. Elk verhaal wordt afgesloten met een kinderlied. 

Filmpje 4: Pasen

Filmpje 3: Goede Vrijdag

Filmpje 2: Witte Donderdag

Hierbij het filmpje over Palmpasen

Nieuwjaarstoast 3 januari 2021 via Zoom

Mist u het koffiedrinken na de kerkdienst ook? Wilt u 3 januari ook alle gemeenteleden veel ‘heil en zegen’ wensen? Bij wijze van proef zullen wij de nieuwjaarswensen via Zoom doorgeven. Dit doen wij om 12:00 uur.

Mocht het naar meer smaken kunnen wij misschien vaker virtueel met elkaar koffiedrinken. Zoom is een programma dat werkt op de pc (met werkende microfoon en luidspreker) en laptop, smartphone, ipad en tablet.

De gebruikshandleiding voor Zoom staat onder de foto met oliebol vermeld.

Voor vragen kunt contact met Heleen Broerse scriba.pkn.halfweg.zwanenburg@gmail.com 06 348 711 73.

Aanmelden kan door mij te mailen: ds.wilmavanrijn@gmail.com.

Dan stuur ik u op 2 januari een uitnodiging.

Bewaar nog een oliebol, zet koffie/thee, of leg de bubbels koud en hopelijk tot ziens op 3 januari!            Ds. Wilma van Rijn

INSTRUCTIE GEBRUIK ZOOM WAT IS ZOOM?

Zoom is een dienst waarmee je een virtuele samenkomst kunt houden. Het is alsof je met elkaar aan een grote tafel zit, maar dan verbonden via het internet. Voorwaarde is wel dat je in ieder geval een microfoon en luidspreker hebt aangesloten op de pc en eventueel een webcam. Bij een laptop, smartphone, tablet/ipad is dit normaal gesproken al het het geval.

HOE KAN IK MEEDOEN? Download en installeer de Zoom app/programma op het apparaat dat je wilt gebruiken (als je dat no niet eerder hebt gedaan. Kies zelf het apparaat waar je voorkeur naar uitgaat.

Mocht je het vervelend om de camera aan te zetten of heb je geen webcam? Geen probleem, het programma werkt ook zonder camera en je kunt de camera uitzetten.

HOE INSTALLEER IK ZOOM? Windows of Linux Computer:

• Ga naar de downloadpagina van Zoom: https://zoom.us/download

Download Zoom Client for Meetings (dat is de bovenste in een rij van mogelijke downloads). Installeer het op je computer.

Android telefoon of tablet:

• Ga naar de Google Play Store, zoek naar “Zoom” en begin de download.

• Volg de installatie-instructies.

iOS, iPhone of iPad:

• Ga naar de App Store en zoek naar de app Zoom en begin de download.

• Volg de installatie-instructies.

HOE DOE IK MEE? ◦ Stuur een mail met je wens om mee te doen naar ds.wilmavanrijn@gmail.com.

◦ Wacht op de uitnodiging die je per e-mail ontvangt. Deze link zal zondagmiddag pas werken.

WAAR MOET IK NOG MEER OP LETTEN?

Er zijn verschillende opties bij Zoom, maar het meeste wijst zich vanzelf.

• Als je microfoon wilt aan of uitzettendruk op mute. Wil je weer te horen zijn? Dan klik je er opnieuw op.

Dit icoontje ziet er uit als een microfoontje. Er staat een streep doorheen als je niet te horen bent.

• Als je niet spreekt, verzoeken we je de microfoon op mute te zetten.

• Als je je eigen camera wilt in- of uitschakelen druk je op Stop Video. Wil je weer te zien zijn? Dan klik je er opnieuw op.

Dit icoontje lijkt op een camera van de bioscoop. Er staat een een streep doorheen als je niet te zien bent.

• Wil je communiceren met tekst klik op Chat (midden onderaan) en typ je bericht . De tekst verzend je met de entertoets.

• Rechts bovenaan kun je kiezen voor alleen de spreker in beeld (Speakerview) of iedereen in beeld via kleine schermpjes (Gallery)

• De communicatie beëindigen gaat met Leave Meeting

Kerststal project 2020 Adventsperiode

Deze kerst willen wij graag een activiteit organiseren voor de gezinnen van onze dorpen. Heeft u afgelopen voorjaar ook zo genoten van de berenjacht (toen mensen knuffelberen in de vensterbanken zetten en de kinderen die konden zoeken?).

Wij zouden graag hetzelfde willen doen met kerststallen. Iedereen mag meedoen door op zoek te gaan of een eigen kerststal bij het raam te plaatsen. Heeft u nu een mooie kerststal, maar woont u op een minder zichtbare plek? Of heeft u een mooie locatie maar geen stal? Probeer dan contact te leggen met iemand die u kunt helpen!

Wanneer? De adventsperiode.

Waar? Ieder adres mag meedoen; op een zichtbare plek plaatsen is het leukst.

Voor wie? Iedereen kan en mag meedoen.

ds. Wilma van Rijn, Protestantse gemeente te Halfweg-Zwanenburg

..

Figuren uit de kerststal –

Deel 5 De Koningen door pastor Fons Litjens

Deel 4 Maria door pastoor Bernard Zweers

Deel 3 Jozef door Marcel van Lochem

Deel 2 De Herders door ds. Wilma van Rijn

Deel 1 de kerststal

https://www.youtube.com/embed/0TgvWEdPfvw

Op zondag 29 november begint de Advent, een periode van bijna vier weken om toe te leven naar Kerstmis. Corona dwingt alle kerken om creatief te zijn. Naast de vieringen, die fysiek of via de livestream te volgen zijn, bieden wij u enkele mogelijkheden om u zelf en uw kinderen voor te bereiden op het feest van de geboorte van Jezus. Laten we vol verwachting uitkijken naar zijn komst!

De Parochies Meerliede (Haarlemmerliede, Halfweg, Spaarndam en Vijfhuizen) en de Protestantse Gemeente te Halfweg-Zwanenburg hebben de handen ineen geslagen.

In eerste instantie stonden er voor de Advent een viertal bijeenkomsten op het programma waarin de voorgangers van de kerken in Halfweg de figuren uit de kerststal zouden behandelen. Gezien de huidige corona maatregelen konden deze niet doorgaan.

Om het Adventsproject, op een andere manier, toch te kunnen laten doorgaan is besloten om een vijftal filmpjes op te nemen over de kerststal en de figuren van de kerststal. Deze filmpjes zullen verschijnen op de www.meerliede.nl en op https://www.protestantsekerkhalfweg.nl/. Ook willen wij deze delen op de facebookpagina’s in onze omgeving. Ze zullen steeds op maandag gepubliceerd worden:

Maandag 23 november – de kerststal – alle voorgangers
Maandag 30 november – de herders – predikant Wilma van Rijn
Maandag 7 december – Jozef – Stagiair Marcel van Lochem
Maandag 14 december – Maria – pastoor Bernard Zweers
Maandag 21 december – de koningen – pastor Fons Litjens

Beeld en montage: Bram Koenders

Geen Oecumenische dienst op 25 oktober, maar wel samenwerking tussen pastor en predikant én een koppeling met beide diensten.

v.l.n.r. Fons, Wilma en Marcel

In deze video, gebruikt in de eucharistieviering en de kerkdienst van 25 oktober gaat Marcel van Lochem in gesprek met Wilma van Rijn en Fons Litjens. Wilma van Rijn is de nieuwe dominee in Halfweg en stelt zich voor. Met pastor Fons Litjens maken we nader kennis.

Boekenmarkt 3 oktober een succes!

Nieuws van de bazaarcommissie

foto Peter Vreeswijk

De boekenmarkt was een succes. Er zijn heel veel boeken verkocht. Ondanks de corona regels waar men zich goed aan hield. Menigeen was verbaasd dat er zoveel keus en het zo ruim opgezet was. De opbrengst van 735,00 euro was ook voor de commissie een grote verrassing. Onze dank gaat uit naar alle vrijwilligers die ons geholpen hebben, vooral bij het klaarzetten en het opruimen. Nogmaals hartelijk dank. Wij hopen nog vaak een beroep op jullie te mogen doen.

Namens de bazaarcommissie, Margreet Smit

Boekenmarkt 3 oktober Protestantse kerk Halfweg

Op zaterdag 3 oktober zal er geen bazaar maar wel een BOEKENMARKT gehouden worden.

U bent van harte uitgenodigd om op 3 oktober van 9.00 tot 16.00 uur boeken te komen kopen.

Natuurlijk zullen wij de corona regels in acht nemen zodat u zich veilig weet.

Wij hopen op een goede opkomst.

Namens de bazaarcommissie: Margreet Smit

Marijke Gehrels beroepen als predikant in Tienhoven.

Afgelopen zondag (9 augustus) ging ons oud-gemeentelid en proponent Marijke Gehrels bij ons voor in de dienst. De aanwezigen en de internetvolgers van de dienst hebben daar het volgende gehoord.

Marijke heeft het beroep aanvaard van predikant van de Protestantse Gemeente van Tienhoven. Hieronder staat het bericht dat op de website van de Prot. gemeente van Tienhoven stond vermeld.

Op 27 september zal D.V. de intrede dienst plaatsvinden en zal Marijke bevestigd worden in het ambt van predikant.

Als felicitatie werd er afgelopen zondag aan haar, namens onze gemeente, een bos bloemen overhandigd! Ook langs deze weg onze hartelijke felicitaties voor Marijke Gehrels en wensen haar veel werkplezier toe bij haar werk in Tienhoven.

Met vriendelijke groet, Leo Kranenburg

De kerk van Tienhoven heeft de beroepsbrief overhandigd aan Ds. Marijke Gehrels.
Zij heeft het beroep ondertussen aanvaard en is dus onze nieuwe dominee.
Welkom Ds. Gehrels!

Intrededienst ds. Wilma van Rijn

Op zondag 14 juni werd ds. Wilma van Rijn verbonden aan de Protestantse gemeente te Halfweg-Zwanenburg. De dienst werd geleid door haar vriendin ds. Margriet van de Bunt uit Biddinghuizen. Na de verbintenis nam Dominee Wilma de leiding van de dienst over. De lezing was uit Lucas 9 vers 1 t/m 6: De uitzending van de discipelen. Daar ging de preek ook over. De intrede dienst is te bekijken en te luisteren via https://kerkdienstgemist.nl/stations/925/events .

De foto’s zijn gemaakt door Katie Hanford

Het moment van de verbintenis

Dominee Wilma aan het woord
Voorzitter Leo Kranenburg met een welkomswoordje voor ds. Wilma

5 mei 2020: 75 jaar bevrijding

Foto Peter Vreeswijk

KLOKKEN VAN TROOST EN HOOP ,

OOK IN HALFWEG EN ZWANENBURG!

De Protestantse en Rooms Katholieke kerkklokken zullen vanavond van 19.00 uur tot 19.15 uur luiden. Dit op initiatief van de Raad van Kerken in Nederland. Als plaatselijke kerken sluiten wij hier graag bij aan!
Het Coronavirus heeft een grote impact op het maatschappelijk leven. Mensen raken ermee besmet, worden ziek en sommigen sterven er zelfs aan. Veel van de plaatsen waar ons dagelijks leven zich afspeelt zijn gesloten. Ook de kerken, waar elke week geloof, hoop en liefde geoefend en geleefd worden, moeten hun deuren sluiten. Om in deze tijd van onzekerheid een boodschap van bemoediging, hoop en troost te verspreiden, roept de Raad van Kerken in Nederland op om met ingang van vandaag woensdag 18 maart, drie woensdagen tussen 19.00 – 19.15 uur de kerkklokken te luiden.
Met deze ‘klokken van hoop en troost’ kunnen kerken mensen met elkaar verbinden over de grenzen van sociaal isolement heen. Ook roepen de kerken daarmee op tot gebed en andere vormen van steun voor allen die ziek zijn en voor wie zich dag aan dag inzetten voor de gezondheid en veiligheid van medemensen.

Bericht 16 maart 2020

Betreft:
• diensten 22 en 29 maart Protestantse Kerk
• dienst 23 maart Eigen Haard
• ds. Wilma van Rijn

Beste gemeenteleden,

Het Coronavirus houdt iedereen in haar greep. Als moderamen van onze Protestantse gemeente houden wij de berichtgeving en adviezen van onze overheid, het RIVM en de PKN scherp in de gaten.

Na de dienst van 15 maart hebben wij besloten om de volgende twee diensten te annuleren.
Dat zijn de diensten van
• 22 maart en
• 29 maart.
Ook de geplande vergaderingen van de kerkenraad, de colleges en de commissies gaan in deze periode niet door!

Verzorgingshuis Eigen Haard heeft tot 6 april alle activiteiten geannuleerd. Dat betekent dat de dienst in Eigen Haard op 23 maart ook niet doorgaat.

De overheid heeft inmiddels maatregelen bekend gemaakt die lopen tot 6 april.

Eind maart bekijkt het moderamen of er ook diensten in april zullen worden geannuleerd. In een bijlage bijgevoegd bij het kerkblad van april zullen wij u, indien nodig, op de hoogte brengen.

Positief nieuws voor onze gemeente werd bekend gemaakt in de dienst van 15 maart. Ds. Wilma van Rijn uit Den Helder heeft het beroep dat door onze gemeente op haar is uitgebracht aanvaard.
Er is een kennismakingsavond gepland op D.V. woensdagavond 15 april. De intrededienst is vastgesteld op D.V. zondagmiddag 14 juni. Meer informatie over deze bijeenkomsten zal worden verspreid via de kerkbrief en het kerkblad.

Namens het moderamen en met vriendelijke groet,

Leo Kranenburg, Voorzitter.

Gezellige en geslaagde maaltijd na de dienst op 26 januari

Het begint een goede traditie te worden in onze kerkelijke gemeenschap. Een aantal keer per jaar wordt er een gezamenlijke maaltijd gehouden voor of na de dienst. Scriba Heleen Broerse heeft hierbij een belangrijke enthousiasmerende rol en coördineert de organisatie hiervan. Na het koffiedrinken bleek dat ca 30 mensen bleven om samen de maaltijd te nuttigen. De huisgemaakte soepen (waarvan 1 vegetarisch), de salades, het lekkere brood etc. smaakten ons allemaal uitstekend. Nog belangrijker is dat er vele prettige gesprekken werden gevoerd tijdens het eten. Zo leer je elkaar toch weer op een andere wijze kennen dan tijdens het wekelijkse koffiedrinken na de dienst. Hierbij een fotoimpressie van de maaltijd.

Foto’s gemaakt door Heleen Broerse.

Bericht van overlijden van mevr. Tangenberg-Dol

Wij ontvingen het bericht dat op donderdag 3 oktober is overleden Mw. Hendrica Tangenberg-Dol in de leeftijd van 87 jaar. Zij woonde tot voor kort aan de Sparrenlaan 87. De laatste maanden van haar leven was zij zich ervan bewust dat ze het leven moest loslaten.  Dat kon zij doen omdat er het vaste geloof was dat God haar Licht was en daarmee haar bron van kracht.

De afscheidsdienst heeft plaatsgevonden op woensdag 9 oktober in de aula van de begraafplaats te Zwanenburg. Aansluitend heeft de begrafenis plaatsgevonden.

Wij bidden voor haar zoon Hans en dochter Edith, hun partners en kinderen dat zij zich in deze dagen gedragen mogen weten door de God, bij wie de bron van Leven is.

Op zaterdag 5 oktober wordt de jaarlijkse Bazaar gehouden

in de Protestantse kerk te Halfweg.

Iedereen wordt van harte uitgenodigd om daar vanaf 10.00 uur bij aanwezig te zijn. Het Waterlooplein is zoals vanouds aanwezig, evenals de boeken, platen, cd’s en dvd stand etc. 

Het Rad van Avontuur zal vele rondjes maken. Er zijn weer vele mooie prijzen beschikbaar. 

Bij de ingang van de kerkzaal staan weer de overheerlijke oliebollen en appelbeignets voor de liefhebber klaar. Kan iedereen alvast voorproeven voor het naderende oud en nieuw; op naar 2020!

En wilt u wat uitrusten, dat is te doen met een kopje koffie en gebak (tegen vergoeding, dat wel).

25% van de opbrengst gaat ieder jaar naar een goed doel. In 2018 was dat voor de nieuwe ketel van het stoomgemaal (en die draait weer volop in 2019). Dit jaar is een kwart van de opbrengst bestemd voor de Voedselbank Haarlemmermeer.

Boekenmarkt Protestantse kerk 1 juni

Halfweg – Op zaterdag 1 juni wordt in de Protestantse kerk aan de Wilhelminastraat 15 weer de jaarlijkse boekenmarkt georganiseerd. Dit jaar vindt u oude maar ook nieuwe boeken van bekende en onbekende schrijvers. Romans, detectives, kunst, geschiedenis, kinderboeken, kortom: alle genres. Ook zijn er dit jaar grammofoonplaten (zowel LP’s als singles), DvD’s en CD’s te koop. De toegang is vrij. U bent welkom van 9.00 tot 15.00 uur. De ingang is onder de toren van het kerkgebouw. U bent van harte welkom!

Palmpasen 2019

Kinderen lopen met Palmpasen stokken door de kerk

Alle kinderen verzameld op het podium- het Liturgische centrum

Het verleden in beeld

Op maandag 25 maart (20.00 uur) is er in de RK- kerk van Halfweg een interessante avond over de geschiedenis van de parochie, van de Protestantse gemeente van Halfweg-Zwanenburg én die van haar voorgangers te weten de Hervormde gemeente van Houtrijk en Polanen alsmede de Gereformeerde kerk van Halfweg-Zwanenburg.
De kerken die in Halfweg staan en hebben gestaan komen uitgebreid aan bod. Niet alleen in het verre verleden is er veel veranderd, ook in de afgelopen 10 jaar is er heel veel gebeurd rondom de gebouwen.
De avond met woord en beeld is voorbereid door Historisch Halfweg en leden van de beide kerken. Het belooft een leuke informatieve avond te worden, waarbij de nodige anekdotes voor een levendige bijeenkomst zullen zorgen. Iedereen is van harte welkom: parochianen, gemeenteleden en belangstellende bewoners uit de beide dorpen. De avond begint om 20.00 uur in de kerk.
pm: Op 25 maart is het precies 125 jaar geleden dat de parochie van Onze Lieve Vrouw Geboorte werd opgericht.

Halfweg 1921

Anti Nashville verklaring

Deze week werd Nederland opgeschrikt door de Nashville verklaring. Als protestantse gemeente betreuren wij deze verklaring en vinden het uitermate jammer dat deze verklaring is gepubliceerd.

Wij, als christelijke gemeente, accepteren iedereen zoals hij/zij is en staan dan ook volledig achter het persbericht dat de landelijke PKN in reactie op deze verklaring heeft gepubliceerd. Hieronder is dit persbericht integraal weergegeven.

Ds. René de Reuver, scriba generale synode van Protestantse Kerk Nederland, betreurt de naar Nederland overgewaaide Nashville-verklaring.

De Nashville-verklaring is theologisch eenzijdig en gesloten en pastoraal onverantwoord. Ze is daarom niet dienstbaar aan het gesprek in gemeenten over gender, seksualiteit en zegen.

Dit gesprek is sowieso niet gediend met verklaringen en statements over en weer, maar komt alleen verder als het op een veilige manier gevoerd wordt op de plek waar het thuishoort, namelijk in de gemeente. Het kan alleen in een open houding waarin ruimte is voor ieder om zich uit te spreken en gehoord te worden.

In november jl. heeft de generale synode van de Protestantse Kerk uitgesproken dat in de kerk van Jezus Christus ieder mens als beelddrager van de Schepper, aangeraakt door de liefde van Christus, van harte welkom is en zich thuis mag voelen.

Bovendien heeft zij, in tegenstelling tot de verklaring van Nashville, uitgesproken dat de Protestantse Kerk geen waardeoordeel uitspreekt over de seksuele geaardheid van haar leden noch over het huwelijk of andere levensverbintenissen.

Deze terughoudendheid is noodzakelijk voor een veilig en open gesprek over seksualiteit en gender in de gemeenten.

Ds. René de Reuver, scriba generale synode

Meerlandenfonds sponsort Zondagmiddagconcerten

Ontvangst van de subsidie bijdrage (v.l.n.r  Hans Jütte, Tineke Berger en Raymond van Haeften; foto Bas Berger)

Op donderdag 13 december 2018 werden tijdens een feestelijk event de cheques uitgereikt aan verenigingen, organisaties en stichtingen die voor een bijdrage uit het Meerlandenfonds in aanmerking kwamen.
Het criterium was, dat het ging om initiatieven waar veel vrijwilligers zich geheel belangeloos voor inzetten op allerlei gebied, sociaal, cultureel en die proberen de gemeenschap in de verschillende kernen leefbaarder en aantrekkelijker te maken.
Er waren maar liefst 343 aanvragen ingestuurd en het bestuur van het Meerlandenfonds heeft daar 127 initiatieven uit geselecteerd, waaronder ook onze Zondagmiddagconcerten.
We zijn daar enorm blij mee en op deze middag werden alle gelukkige winnaars uitgenodigd in Noordwijkerhout in de ruimte van de Muziekvereniging “St. Jeanne d‘ Arc” om persoonlijk de cheques in ontvangst te komen nemen. Van onze commissie gaven Hans Jütte, Tineke Berger (en Bas als fotograaf) acte de présence.
We werden ontvangen met koffie, thee en een petit fourtje en namen plaats in de bomvolle zaal van de vereniging, die trouwens het jaar daarvoor een bijdrage had ontvangen.
Van iedere gemeente was er een wethouder aanwezig om de cheque te overhandigen en uit de gemeente Haarlemmerliede & Spaarnwoude was dat de heer Raymond van Haeften, die ook regelmatig onze gast is bij de concerten en dat gelijk ook memoreerde.
Na afloop was er voor iedereen nog een drankje en een hapje en werd er nog even nagepraat over de verschillende initiatieven. Als toetje speelde de plaatselijke muziekvereniging – in Charles Dickens tenue – nog enkele sfeervolle kerstliederen.
Kortom: een feestelijke gebeurtenis met ongelooflijk veel vrijwilligers en voor ons een mooie aanmoediging om door te gaan met het organiseren van de concerten.
Met vriendelijke groet, Tineke Berger

Voor meer nieuws van deze Stichting en andere ontvangers zie: https://www.meerlanden.nl/algemeen-nieuws/liefst-127-goede-doelen-gesteund-meerlandenfonds

Eeuwigheidszondag 25 november

 

Foto Bas Berger

 

Zondagmiddag concert 11 november

 

Voor meer info zie https://www.protestantsekerkhalfweg.nl/concerten/

 

Bazaar 6 oktober 2018

 

 

 

 

Afscheid ds. G. van de Meeberg

Op zondag 23 september neemt ds. Gert van de Meeberg 
tijdens de ochtenddienst afscheid van onze gemeente in
Halfweg-.
Om zijn gemeenteleden, collega’s, contactpersonen van
organisaties en vrienden gelegenheid te geven hem
persoonlijk te bedanken of succes te wensen, houden wij
op zaterdag 22 september een afscheidsreceptie.
Deze vindt plaats tussen 15.00 – 17.00 uur in ons kerkgebouw
aan de Wilhelminastraat in Halfweg, ingang Julianastraat.
U bent daarvoor van harte uitgenodigd.
Indien u ds. Van de Meeberg officieel wilt toespreken,
horen we dat graag vooraf van u.
Met een hartelijke groet, namens de kerkenraad van de
Protestantse Gemeente te Halfweg-
Leo Kranenburg ( voorzitter)
Heleen Broerse-Boterman (scriba)

Monumentendag open op 8 september van 10.00-16.00 uur

 

 

Kerk vlak voor de opening in 1925

 

Van harte welkom, de koffie staat klaar

 

 

 

Haan waakt weer over onze dorpen.

 

 

 

 

 

Foto’s gemaakt door Onno Bart

 

Torenhaan weer terug op zijn vertrouwde plek

 

 

 

 

 

 

Torenhaan Protestantse kerk is “gezond” en glimt weer als vanouds

Op woensdag 29 augustus (om ca 13.00 uur) zal de haan teruggeplaatst worden op onze kerktoren. Dan zal de haan weer als vanouds schitteren, na een geruime tijd van afwezigheid. Het terugplaatsen van de opgeknapte haan wordt gedaan met behulp van een hoogwerker van Hulster Transport uit Vijfhuizen.
De opknapbeurt van de haan vond zijn oorsprong op één van onze gemeenteavonden, toen er een opmerking gemaakt werd gemaakt over de toch wat fletse haan op onze kerktoren. Ons gemeentelid én dierenarts in ruste noemde de haan zelfs ziek. Dit was voor het college van kerkrentmeesters het sein om actie te gaan ondernemen. Het duurde echter nog enige tijd alvorens er een mogelijkheid aanwezig was om de haan van de toren af te halen, zonder al te veel extra kosten. Toen dat eenmaal gelukt was kwam er ruimte om de haan van zijn kleurloze bestaan te gaan bevrijden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op bovenstaande foto’s staan de diverse stadia van de haan toen deze van de toren was gehaald tot aan het klaar zijn om deze te laten vergulden. Met name Onno Bart heeft hier een belangrijke rol gespeeld in dit proces en daar zijn wij hem als gemeente dankbaar voor.
Het vergulden werd gedaan door Laura de Vries, kleindochter van ons gemeentelid Renske de Vries. Het eindresultaat heeft u in de afgelopen maanden van dichtbij kunnen bewonderen in de koffieruimte in onze kerk. Het verhaal van Laura kunt u lezen in het onderstaand verslagje. Laura, ook langs deze weg namens onze gemeente bedankt voor het vergulden van onze haan.
En onze dierenarts in ruste kan weer genieten van een prachtig uitzicht op de “gulden” haan op onze kerk.
Met vriendelijke groet, Leo Kranenburg.

Het verhaal van Laura de Vries en de Haan

Ik vond het erg leuk en voelde mij vereerd dat mijn oma, Renske de Vries, mij heeft benaderd om de torenhaan uit Halfweg te vergulden.
Na contact gehad te hebben gehad met Onno Bart, die al een aantal voorbereidingen heeft uitgevoerd, mocht de torenhaan mee naar Best.
Voordat het vergulden kan beginnen moet de ondergrond goed voorbereid worden door vaklieden met voldoende kennis en ervaring.
Door middel van een vloeistof, die dient als een soort lijm, die ik heb aangebracht zal het bladgoud hechten aan de ondergrond.
De term vergulden betekent dat een voorwerp wordt bedekt door een heel dun laagje bladgoud (of andere materialen zoals zilver, koper of aluminium en meer).
Tijdens mijn 4-jarige opleiding op het Sint Lucas te Boxtel heb ik heel veel ervaring en kennis opgedaan binnen de restauratiebranche.
Ik heb in twee hele dagen tijd de torenhaan kunnen vergulden en hij glanst weer als van ouds!
Met vriendelijke groet, Laura de Vries

 

 

Bericht van overlijden van gemeentelid mevr. W. de Ridder-Hofman

Op Uwen morgen zult Ge ons halen.
We ontstijgen aan dit aardsch bestaan,
En gaan, Uw hooge vensters stralen,
Recht op Uw open huisdeur aan.
Willem de Mérode

Aan het eind van een lange levensweg hebben wij afscheid genomen
van onze moeder, schoonmoeder en oma

Wilhelmina de Ridder-Hofman

Gehuwd geweest met Evert de Ridder (†1984)

14 mei 1921                                               8 juli 2018

 

Jan Willem en Ria
Thijs en Inge
Peter
Kees    en    Gerda

De dienst van Woord en Gebed werd gehouden op vrijdag 13 juli in de kerk van de Protestantse Gemeente van Halfweg–, waarna de begrafenis heeft plaatsgevonden op de begraafplaats aan de Kerkhoflaan in .

Correspondentieadres:
kees@niksbeters.nl

 

Bericht van overlijden van gemeentelid dhr. J. de Ruiter

Mijn hulp is van de Heer.
Hij is er voor ons, altijd!
Adieu

 

Verdrietig om zijn heengaan, maar met een bevrijd gevoel
dat zijn lijden nu voorbij is, geven wij u kennis van het overlijden van
mijn lieve man, onze vader, opa en mijn overgrootvader

Jan de Ruiter

Ommen, 17 oktober 1926                                 Haarlemmermeer, 17 juni 2018

                                                                        Greet de Ruiter – de Fouw

                                                                          Kinderen en kleinkinderen

 

Correspondentieadres
Dennenlaan 25F
1161 CK
De uitvaartdienst is gehouden op vrijdag 22 juni om 11.00 uur in de aula op de begraafplaats in waarna de begrafenis heeft plaatsgevonden.

 

 

Boekenmarkt Protestantse Kerk Halfweg 9 juni

Ingang Julianastraat (onder de toren)
zaterdag 9 juni 2018 van 10.00 uur tot 15.00 uur
De jaarlijkse boekenmarkt met ontzettend veel genres boeken, zowel
heel oude, maar ook verrassend nieuwe boeken en alles daar tussen in.
Dit jaar ook veel kinderboeken, CD’s, en grammofoonplaten etc…
Er is ook een koffie en thee corner aanwezig. Kunt u alvast de eerste aankopen rustig doorlezen!!

 

Oecumenische tentdienst 3 juni

Ook dit jaar zijn wij uitgenodigd door de Feestweekorganisatie om een tentdienst te houden in de feesttent.
Dat vinden we erg fijn! Samen met pastor Fons Litjens zal ik deze dienst voorgaan; het begint om 10.00 uur in de feesttent in . Locatie: op het terrein bij de Bataaf, Kinheim, 1161 AP . De ingang bevindt zich aan de Venenweg tegenover nummer 29.
Het thema is ‘Zingen verbindt’ en, u raadt het al, we zullen veel gaan zingen.
Organist/pianist Frank Baggerman zal samen met een fluitiste de samenzang begeleiden. Eigenlijk een soort ‘Halfweg- zingt’.
De helft van de collecte die gehouden zal worden is bestemd voor kinderen die geen muzieklessen kunnen betalen, maar die wel graag een instrument willen leren bespelen.
Komt u ook? Jong en oud zijn van harte welkom, voor de kinderen is er een eigen programma tijdens de dienst.
Na de dienst zal een aantal jongeren van MyCebu vertellen over hun reis naar de Filippijnen en ze zullen ter sponsoring producten verkopen.
Graag tot 3 juni, en hartelijke groet namens de Raad van Kerken, ds. G. van de Meeberg.

Bericht van overlijden van gemeentelid dhr. J. Kamper

“Waar de weg mij brenge moge,
aan des Vaders trouwe hand
loop ik met gesloten ogen
naar het onbekende land”
Gezang 300:4 Oude Hervormde Bundel (1938)

Verdrietig om zijn heengaan, maar dankbaar voor al het goede dat wij van hem mochten ontvangen, geven wij kennis dat, met volle vertrouwen in God, vredig van ons is heengegaan mijn lieve zorgzame man, vader, schoonvader en opa

Vijfhuizen, 12 december 1930                                                                                                                                        Hoofddorp, 13 mei 2018

                            Jacob Kamper
                                 – Jaap –

                                                                                   Willemina Kamper – Bosman
                                                                                 Kinderen en kleinkinderen.

 

De afscheidsdienst is gehouden op vrijdag 18 mei om 13.30 uur in de Protestantse kerk te Halfweg,  waarna de bijzetting in het familiegraf heeft plaatsvinden op de algemene begraafplaats “Houtrijk en Polanen” aan de Kerkhoflaan te .

Correspondentieadres:
D’Yserinckhoeve
IJweg 513
2143CL Boesingheliede

Protestantse kerk in Halfweg

Foto van Marjo Bart

 

 

 

 

 

 

Lente Bloesem bij de kerk


 

 

Foto van Marjo Bart

 

 

 

Museumbezoek Utrecht Catharijnenconvent zaterdagmiddag 19 mei

Op zaterdag 19 mei gaan we weer ‘oecumenisch op reis’! Van harte welkom om mee te gaan naar Utrecht, naar museum Catharijneconvent. Daar gaan we de tentoonstelling ‘Magische miniaturen’ bezoeken. We vertrekken met de bus om 12.30 uur bij de RK kerk in Halfweg. Vanaf 12.15 uur staat de bus klaar. In het museum staat de koffie en de thee voor ons klaar en krijgen we om 14.00 uur een inleiding van een expert die ons vertelt over de prachtige en kleurrijke miniaturen, afgebeeld in handgeschreven boeken. Ze zijn vervaardigd in de zuidelijke Nederlanden in de periode van de tiende tot de zestiende eeuw. De tot in detail uitgewerkte bloemenranken, jonkvrouwen, ridders en dieren geven een kijkje in het leven van de middeleeuwen.
Slechts zelden zijn zoveel bijzondere manuscripten bij elkaar getoond. Na deze inleiding met koffie en thee gaan we tot 17.00 uur zelf de tentoonstelling bekijken en zullen we ons verwonderen over deze mooie kunstwerkjes. Rond 18.00 uur zijn we weer terug in Halfweg. Welkom om mee te gaan! Opgeven kan tot uiterlijk 11 mei bij collega Fons Litjens: of bij mij. Het hangt van het aantal deelnemers af, wat de kosten voor deze middag zullen zijn, maar rekent u op een zeer schappelijke prijs (prijs van de bus € 10,–; museum € 10,– of gratis indien in bezit van museumjaarkaart). Vermeldt u bij opgave of u een Museumjaarkaart heeft? Verdere details hoort u later. We gaan uit van 30 deelnemers. Gaat u mee? Namens de Raad van Kerken, graag tot dan! Pastor Fons Litjens en ds. Gert van de Meeberg

Overlijdensbericht gemeentelid Jaap Kromhout

“Een bijzonder mens heeft ons verlaten, maar zijn sterke geest blijft ons nabij”
Jacob Arie Kromhout    *27 september 1945     + 3 april 2018

 

De afscheidsdienst heeft plaatsvinden op zaterdag 7 april 2018 in de Protestantse kerk te Halfweg

Daarna is Jaap in besloten kring begeleid naar het crematorium in Lisse.

Correspondentieadres:
Mw. M.A. Kromhout – de Bruin
Julianalaan 9
1161 EN

Pasen: de Heer is Waarlijk Opgestaan

Dat er licht mag zijn,
licht in onze ogen,
zodat we elkaar zullen zien,
zo goed als nieuw.

Licht in onze huizen,
dat er vriendschap
en gastvrijheid mogen heersen.

Licht op onze wegen,
dat we niet dwalen
en elkaar tot doolhof zijn.

Licht op deze plaats,
om elkaar bij te lichten,
elkaar toe te schijnen,
vanuit geloof in de opgestane Heer,
die Zelf het Licht voor de wereld is.

Kerstfeest voor kinderen: zaterdag 23 december, 16.30 uur, RK kerk

Naast dat alle kinderen welkom zijn om in onze kerk tijdens de dienst op 1e kerstdag in de kinderdienstruimte kerstfeest vieren, is er óók een kinderkerstfeest in de RK kerk, op zaterdag 23 december om 16.30 uur!  

Deze kinderkerstviering is bedoeld voor kinderen van ongeveer 4 tot 7 jaar.

Het kerstverhaal wordt verteld door pastor Fons Litjens en ds. Gert van de Meeberg en meegespeeld door alle kinderen die aanwezig zijn.

 

Alle kinderen mogen verkleed naar de kerk komen als herder, engel, schaapje of koning.

Mama’s, papa’s, opa’s, oma’s etc. zijn natuurlijk ook van harte welkom om mee te kijken en te luisteren.

Tot dan!

 

Monumentendagen 9 en 10 september

Op 9 en 10 september zijn er de landelijke monumentendagen.

De Protestantse kerk op Halfweg is op deze dagen ook geopend (staat op de monumentenlijst van onze gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude).

Dit jaar is er weer een samenwerking met stichting Historisch Halfweg. Net als 2 jaar geleden staan er weer borden met foto’s van het oude Halfweg en omstreken.

Op zondagmiddag zal organist Hans Jütte geregeld het orgel bespelen op zijn onvolprezen wijze.

Iedereen wordt daarvoor van harte uitgenodigd om eens te komen kijken en te luisteren.

 

 

Tentdienst Uitnodiging 11 juni 2017

 

Hans Jütte en Irina Antonova geven 7 mei Zondagmiddagconcert  

De commissie Zondagmiddagconcerten kondigt met trots het volgende concert aan. Op zondag 7 mei verzorgen de ons bekende organist Hans Jütte en de in Nederland wonende Russische pianiste Irina Antonova een Zondagmiddagconcert in onze kerk. Onder het motto ‘Vleugel & orgel, een muzikale LAT-relatie’ spelen zij samen én solo een prachtig programma. Samen brengen zij ‘Prelude, Fugue et Variation, Opus 18’ van César ten gehore.

Irina Antonova speelt meerdere werken van Sergej Rachmaninov en Claude Debussy. Na de compositie van César Franck voor orgel en vleugel vervolgt Hans Jütte met stukken van Jan Pieterszoon Sweelinck, Dietrich Buxtehude, Johann Sebastian Bach, Pedro de Araújo, Maurice Duruflé, Louis James Alfred Lefébure-Wély. Gezamenlijk wordt het concert besloten met een concert voor twee toetsinstrumenten van Pedro José Blanco

Het Zondagmiddagconcert op 7 mei begint om 14.30 uur en duurt ongeveer een uur. De entree bedraagt 7,50 euro inclusief een drankje na afloop van het concert. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang. Het wordt een concert dat u beslist niet mag missen.

Namens de Commissie Zondagmiddagconcerten, Ben Broerse

 

Paasmorgen 16 april: de Heer is waarlijk opgestaan  

(foto Andreas Kranenburg; klik op foto voor vergroting)

 

Paasviering gemeentediaconaat 31 maart 2017

Op 31 maart was er de Paasviering voor de oudere gemeenteleden. Deze viering werd georganiseerd door het diaconaat van de Protestantse gemeente te Halfweg-. Het thema was ‘Een loflied voor Pasen’.

Voorganger was Ds. Gert van de Meeberg die een prachtig Paasverhaal vertelde. Hans Jütte zat aan het orgel en Andreas Kranenburg blies uitstekend mee op zijn trompet.


Het werd een voortreffelijk geslaagde middag met ca. 35 aanwezigen.

Na deze viering werden de deelnemers door de dames van het diaconaat danig verwend met heerlijkheden en een gezellige broodmaaltijd.

 

 

 

Na de maaltijd was er het optreden van het Klarinetensemble ‘Vier-K’ o.l.v. Marijke Admiraal, waar gemeentelid Allard Oud ook deel van uitmaakte. Zij speelden nummers  – bewerkt door Allard Oud voor de klarinet- van de musical “Jezus Christ Superstar”.

Met vriendelijke groet, Simon Stammis

 

(foto’s gemaakt door Simon Stammis en Margarita van de Berg)

 

 

Overlijdensbericht mevr. Hinderks

 

 

 

 

 

Genade Gods zo rijk en vrij

Die poort staat open, ook voor mij

 

Beste allemaal,

Wij ontvingen bericht van het overlijden van ons oud-gemeentelid mevr. Trijntje Geertruida Hinderks-Klaassen op 2 april in de leeftijd van 98 jaar (geboortedatum 18 augustus 1918). Zij is de (schoon)moeder van onze gemeenteleden Netty en Martin Hinderks.

Mevr. Hinderks vertrok 10 jaar geleden uit onze gemeente om in Hoofddorp te gaan wonen. Toch bleef zij sterk betrokken bij onze protestantse gemeente. De kerkbrieven en kerkbladen die zij via Netty en Martin onder ogen kreeg, werden steeds met grote interesse gelezen. Ook werd er geregeld vanuit onze gemeente naar de gezondheid van mevr. Hinderks gevraagd aan Netty en Martin.

Er is gelegenheid tot afscheid nemen en condoleren op donderdagavond 6 april van 20.00 uur tot 20.45 uur in het uitvaartcentrum van Dunweg Uitvaartzorg, Achterweg 42 te Hoofddorp.

De dienst van Woord en Gebed zal gehouden worden op vrijdag 7 april om 11.00 uur in de Marktpleinkerk, Marktplein 96 te Hoofddop.

Aansluitend zal de begrafenis omstreeks 12.30 uur plaatsvinden op de begraafplaats aan de Kerkhoflaan te .

Na de begrafenis is er gelegenheid tot condoleren in de ontvangkamer op de begraafplaats.

Correspondentieadres:

Populierenlaan 199,

1161 SK 

Protestantse kerk Halfweg in de sneeuw 12 februari 2017

foto is gemaakt door Ria Bakker

Spaans Claxo Duet in Zondagmiddagconcert op 12 februari

In de serie Zondagmiddagconcerten in de sfeervolle Protestantse kerk in Halfweg staat op 12 februari het Claxo Duet op het programma. Het Claxo Duet bestaat uit twee Spaanse muzikanten: klarinettist Desirée Riera en saxofonist Juan Plácido. Het duo speelt klassieke en modernere werken van onder andere Bela Kovacs, Gordon Lewin en Francis Poulenc.

Het concert begint om 14.30 uur, duurt ongeveer een uur en de entree bedraagt 7,50 euro inclusief een drankje na afloop. De Protestantse kerk staat op de hoek van de Julianastraat en de Prins Hendrikkade. Er is – zeker bij het nabijgelegen Stoomgemaal – voldoende parkeergelegenheid.

Verfijnde klanken

In de zomer van 2015 richtten twee gedreven Spaanse muzikanten, klarinettist Desirée Riera en saxofonist Juan Plácido het Claxo Duet op. Zij vonden elkaar in hun liefde voor componisten als Francis Poulenc, Robert Muczynski, Marc Mellits, Gregory Wanamaker, Violet Archer en Johan van der Linden. Met een internationale doorbraak als drijfveer toert het duo nu door Nederland. Met verschillende klarinetten en saxofoons weet het duo steeds weer een andere klank en sfeer te creëren. Zo wordt in het concert grote sonoriteit afgewisseld door zeer verfijnde klanken. De organisatoren van de Zondagmiddagconcerten in Halfweg zijn er trots op dat zij het getalenteerde Spaanse duo naar Halfweg hebben weten te halen.

Over Desirée en Juan  

In 2013 behaalde Desirée haar Bachelor aan de High Conservatory of Málaga. Ze besloot haar Master voort te zetten aan het conservatorium van Zwolle en behaalde in 2015 haar diploma onder leiding van André Kerver. In de afgelopen jaren gaf Desirée concerten in Spanje, Nederland, Portugal en Duitsland. Juan studeerde in 2014 af voor zijn Bachelor aan de High Musical School Málaga. Hij verhuisde naar Zwolle om zijn Master in klassieke saxofoon te volgen aan het conservatorium aldaar onder begeleiding van de beroemde saxofonist Johan van der Linden.

 

 

Kerkklokken zullen luiden op 21 januari om 13.00 uur.

Actie Kerkbalans 2017 gaat oorverdovend van start. Op zaterdag 21 januari doen Ernst en Bobbie (bekend van televisie) samen met honderden kinderen een recordpoging klokluiden op het Domplein in Utrecht. Het record is gebroken als zo’n 300 kinderen tien minuten lang een klokje laten klinken.

Deze recordpoging is onderdeel van het Landelijk Inluidmoment van de actie Kerkbalans.

De kerkgenootschappen doen al sinds 1973 een beroep op de plaatselijke geloofsgemeenschappen voor een financiële bijdrage. Jaarlijks vragen zij hun leden in de tweede helft van januari gul te geven voor hun eigen plaatselijke kerk.

Voor de campagne van 2017 is het thema Mijn kerk verbindt. We zijn door de kerk verbonden met God, met elkaar en met de generaties voor en na ons. We houden elkaar vast in geloof en verbinden ons met mensen die steun nodig hebben Nu het steeds vaker ‘ieder voor zich’ lijkt te zijn, is het de kerk die verbindt. Geef aan die verbinding. Geef aan Kerkbalans.

Direct na de recordpoging klinken om 13.00 uur de klokken van de kerk op het plein, en van andere kerken in de stad. Tegelijkertijd klinken door heel Nederland in meer dan 100 steden en dorpen kerkklokken, als start van de grootste fondsenwervende actie van Nederland.

Wij in Halfweg en zullen daar ook aan meedoen. Onze klokken luiden dan de actie Kerkbalans 2017 voor zowel de Rooms Katholieke parochie als de Protestantse kerk gezamenlijk in. Helaas kunnen de klokken van de katholieke kerk dit jaar niet meeluiden vanwege de verbouwing, maar de klokken van de Protestantse kerk zullen nu Oecumenisch klinken!

Namens beide kerken en met vriendelijke groet

Leo Kranenburg, voorzitter Protestantse gemeente te Halfweg-

 

Het nieuwe antependium onthuld op 27 november 2016 (foto’s Onno Bart)

Op de zondag van de Eerste Advent (27 november) mochten we een nieuw antependium in ons kerkgebouw in gebruik nemen. Zoals u weet is de kleur voor de Adventstijd tot het Kerstfeest paars, zoals dit ook de kleur is voor de Lijdenstijd. Dus we kunnen deze kleden twee periodes in het jaar gebruiken!

De oude antependia zijn indertijd vervaardigd door een groep zeer creatieve dames onder leiding van mevr. Iet Oostwouder en zijn al heel lang in gebruik. Het paarse kleed was hard aan vervanging toe, maar ook de kerkenraad moest toestemming geven voor een nieuw kleed en tevens voor het bijpassende kleinere kleed onder de Bijbel.

Na een lange zoektocht naar wie een nieuw kleed zou kunnen maken  werd de naam genoemd van iemand uit het dorp, die: “al om 06.00 uur aan het handwerken is”!! Mevr. Wia de Bree werd onmiddellijk gepolst en was gelijk enthousiast en bereid om voor ons aan het werk te gaan.  Een hele dag was nodig om alle kruissteekjes (hoeveel wel niet?) over te nemen op ruitjespapier, verschillende tekentjes voor verschillende kleuren: een monni­ken werk!

Daarna kon het werk een aanvang nemen. U begrijpt het al: de cirkel was rond. De zoektocht was lang maar de uitkomst een schitterend antependium en bijpassend kleed voor onder de Bijbel. Heel veel dank aan Mevr. De Bree voor al die uren en maanden dat zij hiermee bezig is geweest. We zijn enorm blij en dankbaar dat dit mogelijk was en we hopen dat zij nog lang en gezond bezig mag blijven met dit prachtige werk!

 

Op zondag 27 november hadden we een prijsvraag bedacht bij het in gebruik nemen van het prachtige antependium en een kleiner kleed voor onder de Bijbel. De vraag was: Hoeveel kruissteekjes zijn er geborduurd op het grote kleed, dat op de liturgietafel ligt en op het kleine kleed, dat onder de Bijbel hangt? Degene die het dichtst in de buurt kwam, kreeg een prijs: een bon van € 10,–. Er werd (zelfs op de knieën!) gekeken en geschat hoeveel dat er wel zouden zijn. 30 mensen leverden een briefje in met een schatting. Deze varieerde van 63 tot 800.000 kruisjes!

De uitslag werd bekendgemaakt onder het koffiedrinken na de dienst. De gelukkige winnaar was Kors Oostwouder, die had 30.000 kruisjes opgeschreven: Gefeliciteerd Kors! Het exacte aantal was 28.453 en dat had mevrouw De Bree opgeschreven (en die kan het weten..)

Namens de commissie eredienst, Tineke Berger

 

15027947_10211636248170993_5472178579488277422_n

 

Een bijzondere jeugddienst op zondag 6 november 2016:

jeugddienst-2016-2

jeugddienst-2016